Wpis z mikrobloga

Mireczki spod znaku #smarthome czy nawet #zigbee #chinskiecuda , szukam do swojego domostwa rozwiązania na zautomatyzowanie podświetlenia posesji z możliwością zdalnego sterowania i opcją przyszłej rozbudowy (światła, gniazdka).
Chciałbym aby nawet w przypadku braku internetu "system" śmigał cały czas, więc żeby wykonywał swoje zadania nawet jak jest offline. Na początek chcę aby niektóre światła zapalały się o zachodzie i gasły o wschodzie słońca.
Ważne jest dla mnie bezpieczeństwo, wszak aktora wepchnę to do puszki z włącznikiem.

Wiem, że można to zrealizować czujką zmierzchową, ale w przyszłości chce to rozbudowywać, np. o czujniki temperatury i wilgotności żeby odpaliło nawilżacz czy klimę. Aha, nie chce żeby chodziło to po wifi i zakłócało mi sieci, na co wówczas najlepiej zostawić?

Z góry dzięki za wszystkie sugestie.
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ortalion_przebudzenia: nie wiem co mam ci odpisać po za tym, że na zigbee faktycznie da się to zrobić.. Tylko bierz pod uwagę, że do zarządzania zigbee potrzebuje centralki - albo gotowca albo jakiegoś DIY i że o ile żarówami da się sterowwać bez centralki (np jak ta straci prąd) np inteligentymi włącznikami na zigbee to harmonogramu żarówki już nie posiadają niestety i tym musiała by się aktywnie zajmować centralka tzn
  • Odpowiedz
Wszystkie Twoje "pragnienia" ogarniesz za pomocą Home Assistant i urządzeń Zigbee
Nawet takie, że światło włączy się w odległości od Ciebie do sensora 55cm a zgaśnie jak będziesz daleko np. 360cm.
Możesz mieć wszystko lokalnie, sterować praktycznie wszystkim co nadaje sygnał Wifi, Zigbee, RF, 430Mhz, 6LoWPAN itp.
Spinasz wszystko za pomocą HA, teraz nawet lokalnie głosem można sterować

Home Assistant jest darmowy , możesz go zainstalować na starym laptopie, na PC, Raspberry...nawet
  • Odpowiedz
  • 1
@WykoZakop hej, chciałbym się wczytać w temat smary Home, ale ilość pojęć protokołów jest bardzo dużo, jakie źródło wiedzy polecisz, kanały Yt?
  • Odpowiedz