Wpis z mikrobloga

@51431e5c08c95238 Tysiąc lat przed braćmi Wright pewien arabski poeta, astronom, muzyk i konstruktor Abbas ibn Firnas próbował stworzyć maszynę latającą. W 852 roku wyskoczył z minaretu Wielkiego Meczetu w Kordobie, wykorzystując luźne palto usztywnione stelażem z desek. Chciał poszybować jak ptak, ale się nie udało. Palto sprawiło jednak, że spadał wolniej, a konsekwencją skoku były jedynie nieznaczne obrażenia. Tak powstał pierwszy spadochron. W roku 875 siedemdziesięcioletni śmiałek, udoskonaliwszy swoją maszynę zbudowaną
  • Odpowiedz
@51431e5c08c95238: tyle że 2077 to twoja fantazja a obrazki 1961 i 2017 pokazują względnie to samo. Tzn najpierw w 60 lat od odbicia się od ziemi doszło do człowieka na orbicie a przez kolejne 60 doszło do ... człowieka na orbicie. Obrazek pięknie pokazuje upadek Zachodu, tak bym się nie jaral tym że u muslimow jest jeszcze gorzej
  • Odpowiedz
@LifeReboot: upadek zachodu bo bezsensownie nie latają jeszcze na Marsa xD?
Nie masz totalnie pojęcia o tej dziedzinie.
Jeszcze dużo czasu upłynie zanim ludzie będą swobodnie poruszać się po układzie słonecznym o ile w ogóle
Rzeczywistość to nie mass effect
  • Odpowiedz
przemilczałeś lata 1914-1945, dlaczego?

@masz_fajne_donice: No właśnie dlaczego. Wbrew pozorom w tych latach nastąpił wielki skok w dziedzinie medycyny, chemii, motoryzacji jak i weszliśmy w erę nuklearna (od której o zgrozo odchodzimy z niewiadomego powodu).
  • Odpowiedz
@PogromcaDuchow: Kiedyś czytałem świetny artykuł o tym jak to islam w początkach swojego istnienia był głównie nastawiony na naukę i odkrywanie wszystkiego co się da. Niestety nastąpiła zmiana na dosłowne rozumowanie koranu i mamy to co teraz, fanatyzm.
  • Odpowiedz
@mk321: duża część starożytnej wiedzy (w tym sporo dzieł filozofów) przetrwała dzieki mnichom w klasztorach przepisujacych je przez stulecia. Ja wiem ze chrześcijaństwo nie jest pronaukowe ale nie mozna go traktować jako monolitu. W średniowieczu świat był duży a centralizacja niewielka, to ze cos dzialo się w jednym miejscu nie znaczy ze 30km dalej sytuacja nie wyglądała juz zupełnie inaczej. Z resztą to samo tyczy się wschodu.
  • Odpowiedz
@51431e5c08c95238: więc mówisz mi, że nacja która od ponad 300 lat jest okupowana przez różne sily jest niedorozwinięta? No k---a niemożliwe. Najpierw turkowie się im zwalili na głowę a potem kolonializm państw europejskich. Przypominam, że jak w Polsce było g---o to Arabowie byli przodownikami nauki. Ja rozumiem, że można mieć zastrzeżenia do islamu (jak z resztą do każdej religii), ale k---a nie ma co się dziwić, że w krajach które
K.....s - @51431e5c08c95238: więc mówisz mi, że nacja która od ponad 300 lat jest oku...

źródło: images (10)

Pobierz
  • Odpowiedz