Wpis z mikrobloga

@Wink: ja tu jako wyborca 3D pozwole sobie zabrac glos.
Wyobraz sobie podkowe, no to 3D to jest ten srodek co wszystko trzyma w kupie, a na koncach jest Lewica i Konfederuchy.
No i jakby te konce skrocic, przyciac, co troche sie stalo w tych wyborach, aoe nie do konca, no to by latwiej bylo to wszystko w kupie trzymac.
Podsumowujac, najlepiej jakby odklejencow z Lewicu i Prawicu wywalic pod prog,
@Wink: imo zbyt radykalne postulaty gospodarcze, którym bliżej do pisu niż reszty opozycji. No i dla mnie osobiście jako umiarkowanego konserwatysty - zaimki. To mnie przerasta, to całe she, he, they, śląska godko, osoby uchodźcze itd. Mam nadzieję, że nie będzie to tematem poważnej debaty publicznej
@Pan_Slon to akurat 34 lata po upadku komuny mało już ważne, gdyby Lewica byłaby tą samą partią co SLD z 2001 r. nie byłoby tak źle, bo to była jedna z bardziej pragmatycznych i lepszych formacji rządzących po 1989 r. Gorzej że to całkiem inna lewica z czerwonej postkomunistycznej stała się tęczowa i podobna do zachodnich lewicowych partii, gdzie towarzyszy zastąpiły aktywiszcza.
@Wink Ja, jako wyborca Lewicy - uważam że Polakom najbliżej do wschodu niż zachodu dlatego nie są zainteresowani zachodnią socjaldemokracją, wolą katotaliban jak w Konfederacji, PiSie i Trzeciej Nodze.
@Wink: uważanie liberałów za gorsze zło jak PiS, nieodcięcie się od starych graczy z komuny typu Czarzasty, słaby program gospodarczy, importowanie problemów z zachodu, uważanie się za jakąś znaczącą siłę, która nie musi dążyć do kompromisu z innymi pomimo bardzo słabego wyniku w tegorocznych wyborach.
Pytanie: Skąd ta nienawiść do Lewicy, że nawet w komentarzach przeczytać można że byłoby dobrze gdyby odkroić ich z koalicji z KO i TD?

@Wink: Przewaga konfiarzy na wykopie i bańka informacyjna. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Njal: @galicjanin obecna Lewica szczegolnie ci z Razem do zachodu pasuja jak piesc do nosa Najlepiej by sie czuli na Kubie albo Bialorusi gdyby tam gejow Lukaszenko choc w deklaracjach lubil. Dlatego ze mimo ze bardzo duzo osob ma w Polsce co do przynajmniej obyczajowosci zblizone dosc poglady na taka aborcje to malo kto jest tak glupi by ich popierac. Akcentuja ta teczowosc bo bez tego wychodzi po prostu skrajnosc -
@Njal: nie - niedawno odpisywalem kandydatowi Lewicy Tymoteuszem Kochan z poprzednim wyborow i obecnych pewnie tez spamujacym na twitterze jaki to socjalizm super i szkoda ze sie skonczyl ktory twierdzil jaka to wspaniala Bialorus bo nie klania sie kapitalowi zagranicznemu . Kij wam w ruskie dupy.
Socjaldemokraci z Lewicy to Norwegia, Szwecja, Finalndia...

@Njal: XD Nasza lewica wzoruje się na hiszpańskich socjalistach, a nie na skandynawskich socjaldemokratach. Państwa skandynawskie mają obok Holandii najbardziej zderegulowane gospodarki w UE. W państwach skandynawskich nie postuluje się kolejnych świadczeń socjalnych w oderwaniu od realiów budżetowych. Państwa skandynawskie to państwa wyznaniowe.
@stdmat: nie sledzilem tego ostatnio ale z tego co pamietam z wczesniejszych dekad Szwecja to przyklad zdrowych finansow publicznych z zdyscyplinowanym budzetem a tymczasem razemkowi politycy to jak dzis zobaczylem szamani MMT
@Miniu30: Szwecja przez ostatnie 25 lat tylko 9 razy miała deficyt budżetowy. Zaledwie raz przekroczył on 1,5% PKB - w 2020 mieli 2,8% PKB deficytu, ze względu na pandemię. Jak to ma się do razemkowego oszołomstwa, jak słusznie zauważyłeś?