Ja głosowałem na partię anty PiS tylko z tego względu że bałem się tego co na Węgrzech. Czyli robienia tego co PiS + przejęcie jeszcze więcej mediów, modyfikacji okregów wyborczych w efekcie czego tak naprawdę nie masz już więcej wyboru. Jedna partia ma za dużo władzy i mediów żeby przegrać.
Nawet nie wiem co obiecywała ta nowa koalicja xD
Znaczy wiem że nie obiecywali #!$%@? Polski w miesiąc bo wtedy to już faktycznie wolałbym nie mieć demokracji niż kraju. #wybory
@Kantar: a to wazne co obiecuja? I tak nic nie spelnia a tak beda nowe mordy ktore zaczniesz nienawidzic z czasem, bo ile mozna patrzec na stare ( ͡°͜ʖ͡°)
@Kantar: To były trochę gówniane wybory, bo PiS się zabunkrował na propagandzie - popiera go 30% społeczeństwa a zachowywał się jakby to było 100%. Po prostu trzeba było ten PiSowski beton rozkuć, żeby w ogóle pojawiły się inne opcje w przyszłych wyborach. Demokratyczna koalicja jaka by nie była, to będzie mimo wszystko stawiała na uczciwość systemu.
@Kantar: głosować anty pis tylko po to by oddać z kolei monopol Platfusom xD. Błędne koło uwierz mi. PO teraz będzie miało nie dość, że TVN, to jeszcze przejmą z powrotem TVP. Teraz będzie nie duopol, a monopol. Z resztą głosować tylko po to by przywrócić stary rząd, którego przed ośmioma laty każdy miał dosyć...przecież ma to tyle sensu co nic.
@Hydrazant: jaki monopol skoro muszą mieć rząd w koalicji. Plus można polegać na tym że wcześniej tak nie zrobili. PiS mocno obniżył standardy jeśli chodzi o telewizję publiczną więc może to zrobią teraz ale wątpię szczególnie że właśnie są w tej koalicji.
Co do ostatniego zdania to przecież był jedyny wybór PiS albo obecna koalicja. Jak ktoś uwierzył konfederacji że sie nie dogada z pisem kiedy ma z nimi największe pokrycie
@Kantar i prawidłowo. Niektóre wykopki wypisują jak to jesteśmy zakochani w Tusku, bo nie glosowalismy na PiS lub Konfe - zerowe zrozumienie wagi tych wyborów.
@Kantar: Tak, ale Lewica i Partia Hołowni to są przystawki, im nie zależy na tym by być niezależnymi partiami z potencjałem na większościowe rządzenie, ich ambicją jest jedynie wejść w układ z najsilniejszym i się przyłączyć do koryta.
Monopol, bo media będą całkowicie już pro-platformerskie. Jak jeszcze TVP należało do PiSu, a TVN do Platfusów, tak niedługo będzie już całkowity monopol medialny dla PO, a jak wiemy, w polityce rządzą głównie
@Hydrazant: ludzie głosują ideologiami, to jest dla nich najważniejszy i najbardziej emocjonalny temat. Widać to po wyborach prezydenckich gdzie mimo wszystko 50% Bosakowcow zagłosowało na Dudę. Bez znaczenia dla aż połowy wyborców było danie władzy kolejnych lat z totalnym monopolem i bezkarnością. Ważniejsze było nie poparcie kogoś kto jest ideologicznie przeciwny tobie. Tak jak z głosowaniami o TVN. Ideologicznie najbliższej konfederacji jest do PiSu. Dlatego naiwnym jest wierzenie że nie zostaliby
@Kantar: Stary o jakich ideologiach ty mówisz. Ludzie głosują emocjami. Oni mają w dupie to czy jesteś lewicowy czy prawicowy. Mieli dość PO to zagłosowali na PiS, mają dosyć PiSu to stawiają na PO, z #!$%@? na pinokio bijąc rekord frekwencji III RP. Ideologia schodzi na dalszy plan i programy wyborcze. Jeśli programem wyborczym PO jest jedynie #!$%@?ć PiS od władzy to nie wróżę wielkich zmian na plus. Owszem, po części
@Kantar: dlatego tak mnie to #!$%@?. Kumacie że KOa miała 8 lat na stworzenie sobie zaplecza? Wyznaczenie NOWEGO lidera, na wypunktowanie wszystkich afer pisu a i tak przegrała te wybory? Rozumiecie to ? XDDD wygrali tylko dlatego że się ludzie #!$%@? za to co się #!$%@? z aborcja. Przecież to wstyd. Ja liczyłam na zupełnie nową opcję polityczną i się jak zwykle przeliczyłam (⌐͡■͜ʖ͡■
@deletenomads: przecież to za rządów PiS Polska zyskała najwięcej uznania na świecie i stała się bardziej rozpoznawalna - co chwilę widzę na zagranicznych portalach jak nas wychwalają za politykę imigracyjną. Nie bardzo kojarzę te plany PiSu które miały by nas odsunąć od zachodu. Możesz coś więcej napisać?
P.S. Oglądam też sporo filmów o tym jak to Polska za jakiś czas będzie europejską potęgą ekonomiczną i militarną - ogólnie dużo pochwał pod
@FejsFak: Haha, co? No nie. Polska jest obecnie skłócona praktycznie z każdym sąsiadem, może oprócz białorusi. Jedyny moment w którym Polska zyskała na arenie międzynarodowej to było wtedy jak pomagaliśmy Ukrainie - ale i to PiS zaprzepaścił nieumiejętną reakcją dyplomatyczną w sprawie zboża. Nawet z USA była wpadka, gdzie ambasador musiał interweniować.
PiS miał plan budowy międzymorza, z którym nikt za bardzo nie chciał mieć nic wspólnego, zamiast stawiać na umocnienie
@FejsFak: Ostatnio np. o sprzedaż wiz byle komu; ściąganie migrantów, którzy od razu jadą do Niemiec przez Polskę. Zapewne też nie najlepiej to wygląda dyplomatycznie kiedy PiS szczuje na Niemcy w ramach prowadzenia polityki wewnętrznej.
@FejsFak: "Kłótnia" pomiędzy krajami nie wygląda jak kłótnia pomiędzy sąsiadami. W takich przypadkach wszyscy są dla siebie bardzo mili, ale następnym razem już wybiorą sobie jakiś bardziej rzetelnych partnerów do ewentualnej współpracy. Problem nie dotyczył przyjmowania imigrantów, a przestępczego procederu.
Nawet nie wiem co obiecywała ta nowa koalicja xD
Znaczy wiem że nie obiecywali #!$%@? Polski w miesiąc bo wtedy to już faktycznie wolałbym nie mieć demokracji niż kraju.
#wybory
Plus można polegać na tym że wcześniej tak nie zrobili. PiS mocno obniżył standardy jeśli chodzi o telewizję publiczną więc może to zrobią teraz ale wątpię szczególnie że właśnie są w tej koalicji.
Co do ostatniego zdania to przecież był jedyny wybór PiS albo obecna koalicja. Jak ktoś uwierzył konfederacji że sie nie dogada z pisem kiedy ma z nimi największe pokrycie
Monopol, bo media będą całkowicie już pro-platformerskie. Jak jeszcze TVP należało do PiSu, a TVN do Platfusów, tak niedługo będzie już całkowity monopol medialny dla PO, a jak wiemy, w polityce rządzą głównie
@deletenomads: czemu tak uważasz? Wierzysz w uczciwość polityków?
P.S.
Oglądam też sporo filmów o tym jak to Polska za jakiś czas będzie europejską potęgą ekonomiczną i militarną - ogólnie dużo pochwał pod
PiS miał plan budowy międzymorza, z którym nikt za bardzo nie chciał mieć nic wspólnego, zamiast stawiać na umocnienie