Aktywne Wpisy
smuteczek2000s +45
Hej,
pora coś zmienić w życiu. Zaczęłam od diety, spodobała mi się, pora na ćwiczenia, chcę iść na taniec na rurze oraz wrócić na siłownię.
Oraz przychodzi czas kiedy rozumiem, że chcę zawodowo robić coś innego, ale jeszcze nie wybrałam co.
Będzie mnie tutaj więcej!
Co sądzicie o tym, żeby kobieta się uczyła tańczyć na rurze?
pora coś zmienić w życiu. Zaczęłam od diety, spodobała mi się, pora na ćwiczenia, chcę iść na taniec na rurze oraz wrócić na siłownię.
Oraz przychodzi czas kiedy rozumiem, że chcę zawodowo robić coś innego, ale jeszcze nie wybrałam co.
Będzie mnie tutaj więcej!
Co sądzicie o tym, żeby kobieta się uczyła tańczyć na rurze?
Czy taniec na rurze (jako sport) jest wulgarny?
- Tak. 54.1% (1171)
- Nie. 45.9% (992)
Mikroprocesor +362
Serotonina to neuroprzekaźnik, który potocznie nazywany jest hormonem szczęścia, a to dlatego, że odpowiada za dobry nastrój i pozytywne nastawienia do życia. Wytwarzana jest w wyniku przekształcenia egzogennego aminokwasu jakim jest tryptofan w 5-HT. Tryptofan pozyskiwany jest z zewnątrz, z pożywienia, aby więc doprowadzić do produkcji serotoniny trzeba się dobrze odżywiać.
Serotonina odpowiada w naszym organizmie za szereg ważnych funkcji np. za prawidłowy sen oraz funkcjonowanie zgodnie z rytmem dobowym. Poza tym dba o prawidłowy apetyt (kiedy mamy jej za mało, mamy chęć na słodycze, a gdy za dużo – nie chce nam się sięgać po pożywienie), reguluje temperaturę ciała oraz ciśnienie (np. przy podwyższonym poziomie tego neuroprzekaźnika mamy hipertermię i podwyższone ciśnienie).
Serotonina sprawia też, że mamy ochotę na seks i jesteśmy w stanie osiągać orgazmy. Przy niedoborach tego neurotransmitera może nam grozić:
depresja,
spadek libido,
zaburzenia snu,
a w nasze życie wkroczy rozdrażnienie i irytacja na świat i ludzi.
Problemy fizyczne wiążące się z niedoborem serotoniny to przede wszystkim:
obniżony próg bólu,
nadwrażliwość,
dzwonienie w uszach,
biegunki lub zaparcia,
problemy z przełykaniem,
wzmożony apetyt na węglowodany.
Czynnikami, które mogą zakłócać syntezę serotoniny w naszym organizmie lub obniżać jej poziom są:
niedobory estrogenów,
niskobiałkowa dieta,
zaburzona konwersja tryptofanu do 5-HT,
choroby układu pokarmowego,
niedotlenienie mózgu.
Także uboga odżywczo dieta, m.in. z deficytem witamin z grupy B, kwasu foliowego, może wpływać na obniżenie poziomu tego neurotransmitera.
a do tego dużej części osób dawać szczęście to robi z nich zombi bez emocji