Wpis z mikrobloga

Samsung fanboy here, od pierwszej Galaxy Spicy (ktoś jeszcze pamięta ten telefon?) przez kolejne Galaxy Ski aż do S22. W piątek po raz pierwszy kupiłem iPhone 15 Pro, głównie z powodu słabej baterii i chęci spróbowania czegoś nowego. Kilka denerwujących rzeczy po pierwszych 3 dniach używania, może za miesiac wrzuce aktualizacje.

1. Brak profilu służbowego. Na androidzie można mieć profil służbowy i dedykowane aplikacje do tego. Przykład: możesz mieć Outlooka na profilu normlanym i tam mieć skonfigurowaną swoją pocztę i "oddzielną aplikację" Outlooka słuzbowego w którym masz tylko pocztę służbową. Na iphonie takiego czegoś nie ma i albo użyjesz 2 różnych appek, albo masz wszystkie poczty w jednej appce.
2. Brak klawiszy z cyframi na domyślnej klawiaturze. Dodatkowy rząd z cyframi jest strasznie wygodny, szczególnie do wpisywania haseł typu d1u2p3a. Na iphonie trzeba przełączyć się na kolejna klawiature żeby wpisać cyfre czy kropke/przecinek.
3. Apple Pay. Na androidzie proces płatności wygląda następująco: trzeba odblokować telefon i przyłożyć go do terminala. Na iPhone wygląda to tak: (na odblokowanym lub zablokowanym) telefonie trzeba wcisnać power 2 razy, faceid i można płacić. Niby drobna różnica, ale wkurza.
4. Brak przycisku wstecz albo gestu który działa za każdym razem w każdej aplikacji. Na Samsungu bez względu na aplikacje zawsze można się cofnąć uzywając strzałki wstecz. Tutaj raz można kliknąć w lewnym gównym rogu strzałke, raz w prawym górnym rogu X, raz trzeba pacnać ekan z góry na dół, a czasami najszybciej ubić appke i odpalić ją jeszcze raz ( ͡° ͜ʖ ͡°).
5. Skrót to aparatu. Na samsungu klikasz 2 razy power i masz aparat. Bez względu na to czy jesteś w aplikacji, na home screen czy na zablokowanym telefonie. Na iPhonie masz skrót na zablokowanym ekranie który działa ok jak masz wyłączony ekran, ale nie w momencie jak ekran jest włączony. Podwójne pacnięcie w tył telefonu jest słabe, nowy przycisk jest mało wygodny + trzeba go przytrzymać zamiast kliknąć.
6. Ustawienia. Przez ostatnie lata, miałem wrażenie że wszyscy zachwalają iPhone za prostote ("to po prostu działa"), Androidy były skomplikowane z setkami ustawień. Po pierwszych dniach musze przyznać, że ciężko się odnaleźć w tych wszystkich ustawieniach i znaleźć logikę jak to działa. Pewnie - kwestia czasu i człowiek do wszystkiego się przyzwyczai, ale gdybym miał kupić nowy telefon dla babci i nauczyć jej podstawowych funkcji, zdecydowanie bym kupił jej coś na androidzie.
7. Oprócz tego, dochodzi sporo drobnych różnic nawet w aplikacjach które znasz typu Spotify czy Instagram. Niby to samo, ale jednak drobne różnice są przez co na nowo trzeba się przyzwyczaić gdzie co i jak klikać.

#iphone #android #samsung #iphone15 #apple
  • 28
@lycaon_pictus: Troche więcej niż rok temu, kupiłem dokładnie na premiere czyli jakoś na początku roku 2022. Wymieniłem głównie ze względu na baterie. Od pierwszych dni miałem wrażenie że 2 letni S10 trzyma na baterii lepiej niż S22 wyjęty z pudełka. Po 1,5 roku jest jeszcze gorzej i zdarzały mi się sytuacje, że telefon się całkowicie rozładował zanim wróciłem do domu z imprezy (gdzie np ładowałem telefon przed wyjściem). Takiej sytuacji nie
@SmutnoMi:

Wymieniłem głównie ze względu na baterie.

Ok, rozumiem.

Takiej sytuacji nie miałem nigdy z S7 czy S10.

To zrozumiałe, że w starciu z tamtymi telefonami bateria zdawała się schodzić szybciej. Mocniejszy procesor, wyższe odświeżanie, ale też zagrywka Samsunga, model S22, ten podstawowy był trochę słabszym modelem niż wcześniejsze podstawowe.
@SmutnoMi Mirek i ogólnie jak oceniasz zmianę? U mnie też już któraś galaktyka z rzędu, pewnie kupiłbym następną ale cholernie zaczęły nudzić mnie te telefony. Myślę nad jabłkiem, ale jednak obawa przed czymś zupełnie nieznanym i jednocześnie bardzo drogim jest wyczuwalna ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@SmutnoMi co do Androida to ja już od długiego czasu używam gestów, i są dla mnie wygodniejsze od przycisków na dole. Przykładowo wstecz to przeciągnięcie od bocznej krawędzi ekranu do środka, działa w dowolnym miejscu, na identycznej zasadzie jak przycisk wstecz
to, że jak klikniesz za dużo razy albo za mało to nie zapłacisz. Też mi się podoba rozwiązanie na androidzie gdzie wystarczy odblokowany telefon do płatności a nie klikać konkretnie 2 razy, nie raz miałem tak, że kliknąłem za szybko/wolno i musiałem jeszcze raz na spokojnie.

@Kupamilosci: ja mam stary telefon z andkiem gdzie nawet nie musze odblokowywać, tylko wystarczy podświetlić ekran. Wyciągam telefon z kieszeni, ekran podświetla się sam (bo
ja mam stary telefon z andkiem gdzie nawet nie musze odblokowywać, tylko wystarczy podświetlić ekran. Wyciągam telefon z kieszeni, ekran podświetla się sam (bo wykrywa ruch że chcę go użyć), przykładam do terminalu i płacę.

@FLAC: gdy miałem Xiaomi z przyciskiem na linie papilarne to też nie musiałem praktycznie nic robić bo wyciągając telefon z kieszeni palec automatycznie wędrował na skaner więc był odblokowany i mógł zapłacić. Niestety potrzebowałem czegoś do
@SmutnoMi Mirek i ogólnie jak oceniasz zmianę?

@XNiemcu: Troche za szybko żeby finalnie podjać decyzje, zobaczymy za kilka tygodni / miesięcy ( ͡° ͜ʖ ͡°). Sporo pierdół i nowych nawyków do których trzeba się przyzwyczaić. Na plus na pewno bateria, integracja z iCloud / Zdjęcia jest na zupełnie innym poziomie niż w Samsungu + OneDrive. Nie musiałem wpisywać hasła do wifi bo zsyncowało się z iPada, za