Wpis z mikrobloga

#winodomowe
Wczoraj:
Pomiażdżyłem 3.5kg winogrona, troche miejsca było to dolałem 1.4l wody. O cukrze zapomniałem :) ale zmieściłem jeszcze 100g.
"Fermentacja na pewno nie ruszy, to jutro pomierzę blg, bo dzisiaj już późno".

Dzisiaj:
Burzliwa fermentacja, owoce pod sam korek, troche mi tu porozlewało.

Pytanie co teraz :)
- Czekać aż się wyburzy?
- Odcedzić skórki i wlać z powrotem?
- Do gara i rodzielić na pół?

Mam jeszcze 2 takie butle 5litrowe, ale większego nie mam.
PS. to blg jak się mierzy, to po pmiarze wylewa się z tej "probówki", czy wlewa z powrotem? Bo każdy pomiar to jakaś strata jednak.
bajcik - #winodomowe 
Wczoraj:
Pomiażdżyłem 3.5kg winogrona, troche miejsca było to d...