Aktywne Wpisy
Wrrronika +642
Baba ma od niedawna choupa i się cieszy
Fajny jest, taki miękki, ciepły i ma brodę
I czuje się baba jakby nie musiała być cały czas babochluopem [bo świat cienszki] i chce się starać dla niego. Jedyna wada, że dwie godziny pociongiem stąd. Ale ja jestem gotowa się przeprowadzić w razie czego bo i tak mam pracę zdalną.
Yay baba!
Fajny jest, taki miękki, ciepły i ma brodę
I czuje się baba jakby nie musiała być cały czas babochluopem [bo świat cienszki] i chce się starać dla niego. Jedyna wada, że dwie godziny pociongiem stąd. Ale ja jestem gotowa się przeprowadzić w razie czego bo i tak mam pracę zdalną.
Yay baba!
SzuruSzur +18
Czy wystarczy po prostu postawić go z silikatów, dać zwykłą podłogówkę i po prostu korzystać z właściwości akumulacyjnych tego materiału?
#budownictwo #budujzwykopem
Według mnie najlepsza opcja na ciepło + akumulacyjność to zewnętrzne ściany z BK, wewnętrzne z silikatów
Jak dla mnie to podstawa jest zachowanie ciągłości izolacji - od fundamentu aż po dach. Możesz mieć ściany z silki ocieplone styro 20-25cm a będziesz miał ujowo wykonane fundamenty lub dach i ciepło i tak będzie uciekać albo wilgoć pchać się do środka.
@basilur no tak, tutaj masz 100% racji. Na każdym etapie trzeba tego pilnować. Myślałem o pustakach z keramzytu ale cena jest jednak wysoka. Do tego, żeby wykorzystać w pełni te pustaki to musiałbym iść w wełnę na elewacji, co też jest drogie :|
@chodzacy_internet: Teraz tzn? ogrzewanie jakieś specjalne do tego dobierałeś? Czy standardowa podłogówką? Ekipa od murowania marudziła na te bloczki?
Czy masz w projekcie dużo słupków żelbetowych w ścianach? Jeden budowlaniec straszył mnie dużą ilością zbrojenia i żelbetu w ścianach, ale wydawało mi się, że silka jest wytrzymałym materiałem i nie trzeba tego robić.
Którego producenta wybrałeś?
Murowałeś na klej czy na zaprawę?
Zapomnij o tym, ze bedziesz mial chlodniej latem, bo silikat sie wolniej nagrzeje albo inne bzdury o akustyce (chyba, ze planujesz dom bez okien i
@hszan zdaje sobie sprawę z tego jak będzie wyglądała sprawa w lecie jeśli dom się nagrzeję, ale jednak ta akumulacyjność wygląda dla mnie kusząco. Planuję szczelny dom, odzysk ciepła (chłodu) itp ;) Tutaj nie chodzi o to, że wchodzisz do domu i czujesz silikat tylko żeby rachunki były jak najniższe ;) O tym, że silka tak pęka