Aktywne Wpisy

Sultan_Kosmitow +46
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz
selenita66 +104
Moi drodzy, byłem wczoraj na plaży na Wyspie Sobieszewskiej, gdzie około godziny 19 nad głowami ludzi przeleciał ultralekki samolot, lecąc wzdłuż plaży. Mówiąc, że nad głowami, nie przesadzam - wysokość była rzędu 10-20 metrów nad ziemią. Kiedy zobaczyłem go zbliżającego się, byłem przekonany, że podchodzi do awaryjnego lądowania. Ale najwyraźniej była to jedynie popisówa i szukanie adrenaliny.
Z tego co wiem, minimalna wysokość lotu VFR nie powinna być niższa niż 500ft, czyli
Z tego co wiem, minimalna wysokość lotu VFR nie powinna być niższa niż 500ft, czyli
źródło: spsybc
Pobierz

Moi rodzice lecieli z USA przez Monachium, przez opóźnienie lotu z USA nie zdążyli na przesiadke w Monachium, przebukowano im lot na wieczór, który się nie odbył z przyczyn niewyjaśnionych (10 minut przed wsiadaniem do samolotu kazali im s--------ć, bez żadnych kwitków i wiadomości, jak to Niemcy), do domu dotarli dnia następnego. Tu już zostały poczynione kroki w celu uzyskania odszkodowania, bo zachowanie obsługi lotniska/linii lotniczych było podłe. Natomiast problem pojawił się taki, że zgubiono ich bagaże (jedna rejestrowana, dwie podręczne - podręczne musiały iść do luku bagażowego, bo podobno nie było miejsca w środku samolotu). Dolecieli 6 dni temu, do tej pory nie znaleziono ich bagaży, ze strony linii lotniczych żadnych update'ów. Ktoś wie czy jest w ogóle szansa, żeby te bagaże się odnalazły? Po jakim czasie można będzie je już totalnie uznać za zaginione i ubiegać się o odszkodowanie od linii lotniczych? Warto nadmienić też, że rodzice mieli ubezpieczenie do 10k za zgubiony bagaż kupiony osobno. Niestety w jednej walizce były też moje airpodsy i apple watch, ale podobno linia umywa rączki od sprzętu elektronicznego, z tym że są paragony za te zakupy. Linia to Lufthansa, cała podróż była realizowana przez nich i loty były łączone.
#podroze #lotnictwo #loty #lot
Co do elektroniki to linie lotnicze zalecają żeby brać taki sprzęt do podręcznego. Ponadto przed lotem można zadeklarować, że w bagażu znajdują się wartościowe rzeczy i określić ich wartość a wówczas linia jest zobowiązana do odpowiedzialności na taką właśnie wartość. Ale to na przyszłość, poza tym za takie drobiazgi to
Za odszkodowanie za opóźnienie już poszło pismo, teraz czekamy
aaa i mi na poczatku proponowali jakas smieszna kwote, 100 euro? oczywiscie sie nie zgadzajcie, przysluguje wam wiecej