Wpis z mikrobloga

podaj przepis na zajebisty ryżz garnka. Jakiego ryzu używasz?


@Franekdolas23: dowolnego, ostatnio chyba taki pakowany po 1kg z Lidla
Gotuję zawsze tak samo niezależnie czy to ryż na sushi czy zwykły, wody daję 20% więcej niż ryżu objętościowo czyli np
500 ml ryżu
600 ml wody
Przemywam ryż na sitku, do stalowego garnka, zalewam wodą. Zagotowuję (pod przykrywką) i potem zmniejszam moc na minimum żeby tylko delikatnie pyrkotał. Od zagotowania gotuję
@Normalny_czyli_dla_wi3lu_inny: xaomi 1.5. Ale kupisz i za 100zl.Polecam mocno. Ja tam daje ryż, wrzucam mrożone warzywa, daje kiełbasę. Wciskam START. zapominam. I po 40min mnie wola I mam chłopski wielki gar z jedzeniem. Wpisz sobie na yt dużo jest przepisów na takie jedno garnkowe dania. Nie tylko ryż.