Wpis z mikrobloga

Halo halo #java devowie
Pisze w javie w sumie od mojego początku z programowaniem i w każdym projekcie jakim pracowałem było jakieś legacy, zazwyczaj tylko utrzymanie ale trzeba było się p-------ć z budowaniem projektu po kilka minut i kolejne kilka minut trwało uruchamianie takiej kobyły (frameworki z lat 2000 itp)

Powiedzcie mi jedno. Czy to ja trafiam na takie ujowe projekty czy w javie prawie wszystkie projekty mają takie legacy? Już nie wiem czy zmieniać język, czy wgl s-------ć w testera i mieć święty spokój

#programowanie #it #programista15k
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Czy to ja trafiam na takie ujowe projekty czy w javie prawie wszystkie projekty mają takie legacy?

@pjoter-syn: ty trafiasz. Jest wiele ciekawych projektów z Javą 17, bez bzdurnych narzutów typu Tomcat/SOAP/Struts/JSP czy inne g---o.
  • Odpowiedz
@Programista100k: kilka minut to nadal długo. W Rust, który jest krytykowany za powolną kompilację rzadko czekam dłużej niż 10 sekund na rekompilację projektu na ponad 1 milion linii, a na ogół 1-2 sekundy i to na starym już sprzęcie. Standardy i oczekiwania się zmieniły, Java została w tyle. Kompilator Java jest powolniejszy od kompilatorów C++/Rust, nie mówiąc o Go. A Gradle to koszmar.
  • Odpowiedz