Wpis z mikrobloga

@pogop: ja potrafię jeździć swoim dieslem clio II ze spalaniem poniżej wartości deklarowanych przez producenta. Stosuję ogólne zasady, takie jak łagodna jazda, hamowanie silnikiem, jazda na mozliwie jak najwyższym biegu itd.
@pogop: może jest ze 100kg różnicy, ale w tym silniku to nie podnosi spalania o 3 litry.

Sprawdź czy odpowiednio szybko się nagrzewa, czy termostat nie jest zawieszony, czy działa elektryczna nagrzewnica. Po przejechaniu pierwszego kilometra powinieneś już mieć letnie powietrze z nawiewów.

Do tego wyłącz kompresor klimy, sprawdź czy nie masz oporów na kołach (hamulce odpuszczają, ręczny się nie wiesza, łożyska ciche).
@mattcabb: nie przejechałem nim jeszcze w trasie dostatecznej ilości KM żeby sprawdzić ile mi spali. Jeżeli chodzi o techniczne niuanse to myśle że jest ok bo ojciec nim jeździł to spalał mu faktycznie około 6-7. Ja wyjezdziłem wczoraj swój pierwszy bak i mi wyszło 10 więc musi być coś nie tak z moją jazdą, a raczej nie szaleje za bardzo.
@Vegonator: nie wiem, czy takie zastosowanie może działać w dieslu, za mało mam styczności z samochodem ojca. Natomiast w benzynie niższe spalanie uzyskuję poprzez jak najszybsze rozpędzenie i utrzymywanie stałej prędkości. W mieście wiadomo, że ciężko czasem, ale można ugrać trochę mniejszy apetyt.