Wpis z mikrobloga

myślę o refinansowaniu kredytu, brałem z LTV90%. jak mogę wyliczyć czy już jestem na LTV80% biorąc pod uwagę że wyremontowalem mieszkanie i część kredytu spłaciłem? wyliczenie nowego LTV do refinansowania to będzie (pozostały kapitał do spłaty) / (wartość mieszkania na jakie brałem pierwotny kredyt + kwota z kosztorysu remontowego o ile powiększona została wartość mieszkania w wyniku remontu) ? #kredythipoteczny
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@przybiezeli-do-betlejem: teoretycznie tak, ale przy refinansie będzie nowy operat i LTV liczona na nowo względem nowej kwoty kredytu i wyceny. W zależności od banku możesz ją dostarczyć sam lub będzie zlecona. Pamiętaj, że kwota nowego kredytu to nie zawsze = kwota spłacanego, bo dochodzą koszty do kwoty brutto. Jak nie masz eksperta to zachęcam do kontaktu, bo są ciekawe opcje np. 6,55% stałe z ratami malejącymi.
  • Odpowiedz
@przybiezeli-do-betlejem: tak, bez operatu nie dowiesz się o jakie będzie nowe LTV. Fakt, że część kwoty nadpłaciłeś jest na plus w zmniejszeniu LTV. Nowy operat uwzględni wszystkie wykonane prace nawet te wykonane za swoje pieniądze oraz wzrost wartości nieruchomości. Przykład z ostatnich dni to klientka rok temu na zakup brała 330 000 zł (370 000 zł kwota zakupu) + remont 40 000 zł. Dziś robimy refinans i nowy operat jest
  • Odpowiedz