Wpis z mikrobloga

Cześć,
Stoję przed zakupem komputera stacjonarnego.Pytanie jakie podzespoły polecicie do komputera do 7 tys. zł. Niestety czytając recenzje trudno zweryfikować co jest lokowaniem produktu a co rzeczywiście jest dobre i opłacalne w stosunku cena/jakość.
Myślałem nad:

Obudowa:
Phanteks Eclipse P400A Tempered Glass DRGB Digital Black
Zasilacz:
Corsair RM850e
GPU: RTX 4070 - jakiego producenta polecacie?
32 GB RAM - czy warto iść w DDR5 czy DDR4?
PCU - pytanie co się bardziej opłaca intel czy amd? Jaką płyta do tego?

#pcmasterrace #komputery #skladamkomputer
  • 8
@adrian1702: No ja nie wiem a powiedz moze co bedziesz robil, chcesz grac tylko? Moze jakas edycja video,zdjec, rendering 3d czy inne cuda na kiju, praca w autocadzie? W skrocie intel ma ekstra male rdzenie (w graniu nie robia roznicy za bardzo) ale amd ma w drozszych modelach ekstra pamiec, niektore gry to wykorzystuja. karty graficzne, nvidia ma dssl i rtx ale duzo wieksza cene i mniej pamieci a amd zdarzaja
PCU - pytanie co się bardziej opłaca intel czy amd? Jaką płyta do tego?

a ile kasy Ci zostało? jak wystarczy na 7800x3d to zdecydowanie amd (wydajniejsze od intela, chłodniejsze, dużo mniej prądu (więc tańsze chłodzenie i zasilacz)

GPU: RTX 4070 - jakiego producenta polecacie?

producent nie jest ważny, patrz na konkretne modele. każdy producent ma mniej i bardziej udane. nad tym bym się zastanawiał mając podliczony już cały zestaw i wtedy
mogłeś od razu napisać, że nie do gier, tym bardziej, że tag pcmasterrace jest od gier. to nie ryżem 7800xd w takim razie
nad tym bym się zastanawiał mając podliczony już cały zestaw i wtedy bierzesz wersję na którą Cię stać, bo dopłacenie 600zł do lepszego chłodzenia na grafice kosztem gorszego procesora średnio się kalkuluje.

@10129: no nie wiem, w przypadku doplaty do GPU glownie doplacasz za to jak buczy (lub nie buczy) przy wiekszym obciazeniu i jak sie chlodzi.

Do PCu doplacasz bezposrednio za performance/inne dzialanie. To troche inne cele. Ja np nie
@NewBlueSky:
inne cele, ale dobra kultura pracy sprzętu to przywilej ludzi których na to stać. jak kogoś stać albo na wydajność albo cisze tylko, to jak dla mnie lepiej wybrać wydajność - co z tego, że cicho jak wolno działa?
@adrian1702: Nie bierz Corsaira w wersji "e", miałem styczność z 3 egzemplarzami 2x750 oraz 850 i każdy bez obciążania załączał wentylator na kilka sekund(minut), który w dodatku "tyrkotał". Jak chcesz Corsaira z pół pasywem to tylko normalny RMx/Shift z ATX3.0. Dopłata nie jest ogromna ale w pełni uzasadniona.