Wpis z mikrobloga

Czy jak gra się w gry VR, to ma się wrażenie, że jest się „wewnątrz” świata, czy raczej wewnątrz kuli, w której wyświetlana jest gra? Tzn. czy grając w coś np. stymulacyjnego ma się wrażenie, że jest się w samochodzie/samolocie, czy że się to mimo wszystko wszystko ogląda na projektorze? Jak mocny jest efekt 3D?

#vr #gaming #msfs #gry #gry #kiciochpyta
  • 37
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@PositiveRate: zależy od apki/gierki, ale generalnie jest efekt bycia w środku.
Zmysły są naprawdę oszukane :D np. w symulacjach na statkach kosmicznych błędnik wariuje i się czuje to czuje na maksa jakby się latało XD albo jak na stojąco odpalisz jakiś rollercoaster to można się w-----ć Xd generalnie fajnie.
  • Odpowiedz
@PositiveRate: pierwszy raz jak odpaliłem gran turismo z kierownicą i mocno skręciłem to mi ciałem zarzuciło i się zastanawiałem co się właściwie stało, przecież mój fotel nie ma siłowników
  • Odpowiedz
Nie wiem czy łapiecie o co mi chodzi. Że obraz będzie mało 3D. A tak to biere ten VR.

@PositiveRate: ogólnie tak jak koledzy pisali - wrażenie jest pełnej imersji, wręcz na początku można się pomylić i np. uderzyć ręką czy głową w jakieś przedmioty które masz w okolicy.
Chociaż jest część ludzi którzy mają ogólnie słabą zdolność do widzenia stereoskopowego i VR nie robi na nich wrażenia - po prostu niektórzy
  • Odpowiedz
Myślę nad Riftem S

@PositiveRate: Dlaczego? Rift S jest już mocno przestarzały i oficjalnie niewspierany a dalej ma sporo problemów technicznych. Do symulatorów po kablu to albo Quest 2, HP Reverb G2 (ale wersja 2, trudno ją dostać) albo Pico 4.

U----i Quest 2 w bardzo dobrym stanie latają na OLX po 1000zł. Największym plusem Questa 2 jest możliwość grania bez żadnych kabli (po WiFi) a także opcja grania w
  • Odpowiedz
@PositiveRate kup sobie Questa 2. Ma wbudowana pamięć i baterie wiec możesz go używać bez PC do grania w cześć tytułów. Jeśli chcesz polatać w MSFS lub pograć w bardziej wymagające rzeczy to potrzebujesz tylko odpowiednio długiego kabla lub na upartego można się tez połączyć przez wifi chociaż kablem zawsze będzie stabilniej i z mniejszymi opóźnieniami.
  • Odpowiedz
  • 0
@LordLookas: @Raffael @hellfirehe @TomSz @Czarny-rycerz_40k @wygazowane_p--o @Grysik @Pabick @Buko_von_Krossig @vytah

Byłem u gościa co sprzedaje używkę Questa 2 i po godzinie zakładania kont i instalowania aplikacji i aktualizacji okazuje się, że:

1. Efekt jest absolutnie wow. Odpaliłem sobie Cessnę i miałem mocne wrażenie bycia w niej,
2. Pomimo posiadania całkiem dobrego sprzętu, miałem 1 klatkę na
  • Odpowiedz
  • 0
@PositiveRate to jest to, co Ci pisałem chyba wyżej z tymi wymaganiami. Vr jest sprzetozerny, a czasami nie chce współpracować.
Mogłaby też inna przyczyna, połączenie z komputerem bezprzewodowe przepewodowe? Kabel musi być wysokiej klasy, a bezprzewodowe po "czystych" połączeniach, najlepiej na indywidualnym, dobrym routerze.
Ustawienia gry warto zrzucić na niskie i sprawdzić czy jest poprawa.
Jakośc tekstur i rozdzielczość wcale nie muszą być super, żeby się dobrze bawic.
Jak masz od
  • Odpowiedz
@PositiveRate do VR trzeba mieć praktycznie top sprzęt żeby mieć jakaś tam przyjemność z gry. Myśle ze na dzisiaj 3060 lub 3070 może być minimum, chociaż na pierwszym Rifcie miałem w komputerze 970 i potem 1080Ti które dawały sobie radę. Aktualnie mam 3080 Ti i nie wiem ile jeszcze generacji kart musiałbym kupować żeby mieć zawsze płynny obraz z wysokimi ustawieniami, szczególnie w MSFS. W mniej wymagające gry mozna juz dobrze
  • Odpowiedz
@PositiveRate: Ja miałem Gear VR (Oculus) na S8. Generalnie gierki były raczej z prostszą grafiką, a strumieniowanie po kablu to była porażka, bo waliło kompresją. Za to zajebiście oglądało się filmiki i animacje 3D 360, do tego filmy jak się ogłada z takiego CDA to jakbyś był w kinie.
Bawiłem się na i7-3770 + R9 390X.
  • Odpowiedz
Siłą rzeczy nie kupiłem sprzętu. Nie wiem czy spróbować z innym producentem

@PositiveRate: To niestety nic nie zmieni, granie w MSFS (nawet na średnich ustawieniach) wymaga mocnego sprzętu. Na 3050 (laptopowe?) odpalisz całkiem sporo gier na VR tylko muszą być nieco mniej wymagające (taki Half Life Alyx spokojnie na tym lata), no i pamiętaj że Quest 2 i Pico 4 mogą odpalać gry bez komputera (w środku jest Android).
  • Odpowiedz
1. Efekt jest absolutnie wow. Odpaliłem sobie Cessnę i miałem mocne wrażenie bycia w niej,

2. Pomimo posiadania całkiem dobrego sprzętu, miałem 1 klatkę na 20 sekund. Okazało się, że moja RTX 3050 jest „not recomended.

@PositiveRate: No pisałem ci o tym. Do VR trzeba mieć coś przynajmniej pokroju 3070 Ti albo 3080. Na 3050 o VR w grach PC mozesz zapomnieć.
  • Odpowiedz
Pomimo posiadania całkiem dobrego sprzętu, miałem 1 klatkę na 20 sekund. Okazało się, że moja RTX 3050 jest „not recomended.

@PositiveRate: 1/20fps? czy 20fps?
Bo 1/20fps, czyli jedna klatka na 20s to jednak jakiś problem z konfiguracją tego i wskazywałoby przynajmniej że GPU w ogóle nie było używane, a obraz wygenerował CPU. 20fps to też za mało.

Z takich dobrych rad, to konfigurację zacznij od zjechania z detalami na sam dół i rozdzielczość
  • Odpowiedz