Wpis z mikrobloga

Jak to jest, że takie hurraoptymistyczne nastroje na rynku a jak dzwonisz po materiały to wszystko jest na już.. po stal dzwoniąc we wtorek mogłem sobie wybrać dostawę w czwartek po południu żeby pasowało po pracy, 12,5 kubika betonu na drugi dzień, bloczki ten sam tydzień z dostawą hds.. czyli co? Mieszkania będą tylko rosły a dom wybudujesz taniej?
#nieruchomosci
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 12
@MisiekPrzerwa: a może jesteśmy w podobnym momencie jak bitcoina kupowali celebryci i Stanowski chwalił się świeżymi zakupami, jak to tanio wyrwał po 68 czy ileś xD Nie wiem, zobaczymy co będzie dalej, podobno mieszkań zabraknie i nic już nigdy nie kupisz
  • Odpowiedz
@czerrwiec: bardzo możliwe, ale nikt z nas nie ma szklanej kuli. Osobiście wolę kupić teraz, przepłacić, i widzieć stratę na swoim nieruchu, niż czekać w nieskończoność aż balonik pęknie. Równie dobrze mogę się obudzić za kilka lat z nic nie wartym stosem żetonów z orzełkiem ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@czerrwiec: wygląda to tak - jak nie masz działki to za dom trzeba liczyć luźno 1 mln złotych, tyle ludzie nie mają więc są zmuszeni patrzeć w stronę kurników gdzie deweloperzy mogą bezkarnie walić ceny pod korek 600-800k choć produkt jest zdecydowanie niższej jakości. już kiedyś mieliśmy do czynienia z taką sytuacją
  • Odpowiedz
@czerrwiec: potwierdzam. Tez sie buduje i tez o tym pisze. Ekipy od zero od reki, nie szaleja z cenami jak w ub. Roku. Towaru po sufit. 20% taniej niz na ubieglorocznej gorce. Jakies 100-150k total na calej budowie. Dla mnie to w ch. Hajsu. Samochod sobie na nowszy zmienie albo z zona 10x na zajebiste wakacje polece za ten nie wydany pieniazek.
  • Odpowiedz
@mickpl: do tego dochodzi fakt, ze glownie z bk korzystaja wynajmujacy. A nowych zainteresowanych wynajmem klatek po bekowiczach brak. Ci imigranci z wietnamu, kambodzy, nepalu i innych egzotycznych miejsc - spia w hotelach robotniczych po 10 chłopa w jednym pokoju. A i tak to lepszy standard niż ten co mają u siebie, bo chociaż woda bieżącą i toaleta jest. Wiec oni tej luki po bekowiczach nie zasypią. Jak mieszkanie w
  • Odpowiedz
@czerrwiec: nie wiem jak teraz (może bk2% chwilowo odwróci ten trend), ale wczesną wiosną zwalniałem mieszkanie i wprowadzali się do niego jacyś robole zza wschodniej granicy; złote rączki od wylewania fundamentów po wykończeniówkę. Gadałem z nimi chwilę i mówili, że zleceń prywatnych nie było na rynku prawie wcale, a oni jadą w ostatnich miesiącach na budowach i remontach budynków użyteczności publicznej.
  • Odpowiedz
A jak naraz kilkaset k. Nosaczy wpadnie na podobny pomysł to będzie ath i zwała cenowa.

@PanieAreczku: Nie wiem w którym momencie to nastąpi, ale od dawna uważam, że jak nastąpi przecena to nie jakieś 3% na kwartał tylko właśnie będzie panika XD Potrafię sobie wyobrazić scenariusz w którym jakiś Murapol ogłasza upadłość, narodowe pikaczufejs i wszyscy robią run w dół bo beton zaczyna parzyć. To będzie równie nieracjonalne co
  • Odpowiedz
@mickpl: ty sobie dużo wyobrażasz już od 6 lat i jakoś nic z tego się nie sprawdza gówniany midasie. może w końcu kiedyś trafisz z czymś ale jeszcze nie teraz ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@czerrwiec gdzie budujesz? na śląsku szukam beton komórkowy 500 i 600 12cm do ścian działowych i najlepsze ceny ma Leroy w tej chwili... bo wszystkie hurtownie w okolicy mają tylko 500tki, albo same 600tki. ceny z dupy, takie same jak Leroy z tym zastrzeżeniem, że tam mam wszystko w jednym miejscu i dostawa moze być za jednym zamachem
  • Odpowiedz
  • 1
@websterpl1: wlkp, ale jestem na etapie fundamentu i w tym roku więcej nie robię oprócz zamówienia materiału na ściany, ale jeszcze nie wiem czy będę samą 25 na nośne zamawiał czy też działowe. Porotherm here
  • Odpowiedz
@czerrwiec u mnie dew po wprowadzeniu beki 2 proc ruszył z buta z kolejnym etapem choć miał się wstrzymywać do 2024, szeregi mniejsze o 40m2, działka o 150m2, ale za to cena mniejsza o 100 kPLN (tylko) ;)
i widzę jak kręcą się oglądający na to co jest już wybudowane

a murarze chcą wbijać na murowanko dopiero na jesień , także ich olewam i chyba sam to postawie po godzinach
  • Odpowiedz