Cześć. Jestem lamusem i są to podstawy, ale mam taki problem, że nawet nie potrafię go chyba poprawnie opisać.
Otóż mam taką bazę danych, że mi wyświetla zlecenia wybranego klienta. Tylko, że ID klienta mam wpisane na sztywno (WHERE iClientId = 75). Jak to zrobić żeby nie było to na sztywno tylko np. za pomocą linku klient.php?id=75
Aktualny kod to:
$orderby = " ORDER BY sOuterNo desc"; $sql = " SELECT repairs.iId, repairs.sOuterNo, repairs.iClientId, clients.sSName, hardware.sHName, repairs.iStatus, statusesconf.sDescription, repairs.sCost, statusesconf.sColor FROM repairs INNER JOIN statusesconf ON repairs.iStatus = statusesconf.iId INNER JOIN clients ON repairs.iClientId=clients.iId INNER JOIN hardware ON repairs.iHardwareId=hardware.iId WHERE iClientId = 75 "; $query = $sql; $result = $database->select($query);
Cześć. Jestem lamusem i są to podstawy, ale mam taki problem, że nawet nie potrafię go chyba poprawnie opisać.
Otóż mam taką bazę danych, że mi wyświetla zlecenia wybranego klienta. Tylko, że ID klienta mam wpisane na sztywno (WHERE iClientId = 75).
Jak to zrobić żeby nie było to na sztywno tylko np. za pomocą linku klient.php?id=75
Aktualny kod to:
$orderby = " ORDER BY sOuterNo desc";
$sql = "
SELECT repairs.iId, repairs.sOuterNo, repairs.iClientId, clients.sSName, hardware.sHName, repairs.iStatus, statusesconf.sDescription, repairs.sCost, statusesconf.sColor
FROM repairs
INNER JOIN statusesconf ON repairs.iStatus = statusesconf.iId
INNER JOIN clients ON repairs.iClientId=clients.iId
INNER JOIN hardware ON repairs.iHardwareId=hardware.iId
WHERE iClientId = 75
";
$query = $sql;
$result = $database->select($query);