Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
1. Najpierw idzie się do #banki i sprawdza zdolność czy najpierw szuka się mieszkania a dopiero potem sprawdza zdolność?
2. Mam 6,2k na rękę, na ile będę miała zdolność? Na wkład własny mam.
3. Czy coś takiego jak historia kredytowa w ogóle istnieje i ma znaczenie? Jakieś problemy ze spłatą poprzednich kredytów to wiadomo, ale mam na myśli jakieś raty 0% na telewizor/rower/konsolę. Moje koleżanki twierdzą, że przez brak takich akcji w przeszłości nie byłabym dla banku klientem pierwszego wyboru.
#nieruchomosci #kredyt2procent

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Dipolarny
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 9
  • Odpowiedz
1. to w sumie robi się równolegle, bo idąc do banku bez nieruchomości nie wiesz tak naprawdę ile kasy potrzebujesz. Najlepiej iść do banku jak ma się na oku już jakąś nieruchomość z wstępnie oszacowaną wartością.
2. sprawdź na jakiś ogólnodostępnych kalkulatorach np. mbank - jakieś wstępne szacunki tam będą.
3. z tego co słyszałem nie liczy się to co i jak zostało spłacone a terminowość tych spłat.
Jeżeli weźmiesz tv na
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: najpierw szacujesz sobie zdolność, albo kalkulatorami online bezpośrednio na stronach banków albo idziesz do banków

skąd masz wiedzieć jakiego mieszkania szukać jak nie wiesz ile pieniędzy bank ci maksymalnie da?

jak już znajdziesz mieszkanie konkretne to wtedy na to konkretne mieszkanie możesz się starać dostać kredyt, bank nie da ci pieniędzy w ciemno tak po prostu mieszkanie, musisz mieć już wybrane konkretne
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: klient bez historii dla banku gorszy niż klient ze słabą historią. Ich analitycy najbardziej nienawidzą niewiadomych.

Swoje robi też odpowiedni doradca kredytowy - mają kontakty w bankach.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: 1. Szukasz doradcy kredytowego i ci wyliczy zdolnosc ZA DARMO i tak robisz to jako pierwsze zebys wiedzial co mozesz sobie szukac
2. To zalezy czy mieszkasz sam, z rodzicami, bk2% czy cos innego. Doradca ci powinien wyliczyc
3. Ponoc obecnie to nie ma znaczenia
  • Odpowiedz