Wpis z mikrobloga

Królik duszony w pomidorach. Czy mogę zblendować malinówki i dusić w nich udko królika? Czy lepiej je najpierw podgotować w wodzie? Smażenie nie wchodzi w grę. Mam żeliwny rondelek, ale niestety rączkę od pokrywki ma z plastiku. Lepiej na kuchence czy zdemontować rączkę i wstawić do piekarnika? #kiciochpyta #gotujzwykopem
  • 28
@UlanaGraszka: żeliwny emaliowany czy nie? Jak nie, to zrób sobie konfitowanego bo nie dość że zepsujesz garnek, to jeszcze obiad będzie do wywalenia. W żeliwnych naczyniach nie można trzymać i dłużej gotować kwaśnych składników. Żeby mi się nikt nie przyczepił, to wiem że nie jest to zawsze do końca prawda, ale generalnie należy unikać takich sytuacji jak łączenie kwasu z żeliwem.
@ottersideofme: rozszerzanie diety u małego dziecka to nie dieta xD to jest pożegnanie z wyłącznym życiem na mleku i powitanie świata normalnego jedzenia i takie dania też są smaczne, tylko dostosowane do możliwości układu pokarmowego małego dziecka...
@UlanaGraszka: krolika moczysz w mleku i odstawisz do lodówki na noc. Wyjmujesz, myjesz, suszysz. I obtaczasz w mące, soli i pieprzu, obsmazasz na patelni aż się zarumieni. Mięso do żaroodpornego. Patelni nie myjesz podsmarzasz cebule i czosnek potem dodajesz trochę wody, białego wina ziele angielskie, majeranek, czosnek, lisc laurowy, i rosołek w kostce. Gotowym bulionem zalewasz mięsko i do rozgrzanego piekarnika 180C na 60min. Można dodać pieprzu i soli jeśli trzeba.