Aktywne Wpisy

Pomocy. Byłem z synkirm 5 letnim w sklepie, syn zjadl donuta. W natłoku zakupów zapomniałem o tym powiedzieć kasjerce żeby skasowala. Wyszliśmy że sklepu. Wybiegła za nami ochrona i kazała pokazać paragon. Pokazałem i zauważyli ze nie ma donuta. Kazali nam z nimi pójść. Nie chcieli żebyśmy za niego zapłacili, tylko wezwali policję odrazu. Policja przyjechała i chciała mi wystawić mandat 800 zł. Nie przyjąłem bo za co jak ja nic nie
ren-downhill +8
#przegryw #blackpill
Dzisiaj mija rok od poczatku impr00vingu
- rzucilem palenie
- zaczalem silownie
- zbudowalem przyzwoita sylwetke
- biore suple
- dobrze sie odzywiam
- zmienilem prace na lepiej platna
- skupiam sie na rozwoju w pracy
- skupiam sie na rozwoju w dziedzienie szeroko pojetej inzynierii
- stosuje peelingi, olejki, kremy, enzymy
- ladniej sie ubieram
- zapuszczam wlosy
- uzywam bardziej elokwentnego slownictwa
- zaczalem zagadywac dziewczyny na porzadku
Dzisiaj mija rok od poczatku impr00vingu
- rzucilem palenie
- zaczalem silownie
- zbudowalem przyzwoita sylwetke
- biore suple
- dobrze sie odzywiam
- zmienilem prace na lepiej platna
- skupiam sie na rozwoju w pracy
- skupiam sie na rozwoju w dziedzienie szeroko pojetej inzynierii
- stosuje peelingi, olejki, kremy, enzymy
- ladniej sie ubieram
- zapuszczam wlosy
- uzywam bardziej elokwentnego slownictwa
- zaczalem zagadywac dziewczyny na porzadku
Dziadek z Babcią kilka lat temu, trochę przekombinowali i podpuszczeni przez życzliwych ludzi, poszli do notariusza mnie wydziedziczyć.
Dowiedziałem się o tym dopiero teraz przy okazji tego, że dziadek musi udać się do notariusza w sprawie części spadku po babci.
Dziadek generalnie chce to odkręcić i zapisać mi wszystko, natomiast sam nie wie dokładnie lub nie chce się przyznać bo mu wstyd, czy to było jakieś notarialne wydziedziczenie czy spisanie testamentu. Najprawdopodobniej chyba wydziedziczenie bo jako tako w testamencie nikomu nic nie zapisywali, przynajmniej tak twierdzi dziadek.
Teraz moje pytanie, jakie powinny zostać podjęte kroki w kwestii po pierwsze dopełnienia formalności po stronie dziadka po śmierci babci, tak aby przejął jej część majątku.
A po drugie w kwestii odkręcenia tego wydziedziczenia mnie.
Ktoś coś?
#prawo #spadek #prawospadkowe #kiciochpyta
Jeśli nie ma testamentu to trzeba zrobić dziedziczenie ustawowe udać się do notariusza, żeby zrobić apd (tylko jeśli nie minęło 6 misiecy od śmierci babci), jeśli minęło to iść do Sądu o stwierdzenie nabycia spadku. Jeśli był testament, tak samo do notariusza- otwarcie spadku i nabycia na podstawie testamentu lub sądownie to samo. Wydziedziczenie można
Babcia zmarła można powiedzieć nagle i zostało tak jak zrobili kilka lat temu, więc rozumiem, że ten testament musi zostać otwarty w momencie, kiedy dziadek będzie nabywał spadek po babci.
Czy jeśli teraz dziadek spisałby
Z "odręcznym" testamentem jest taki problem, że jakby dziadek ci jutro zszedł, nie daj Boże, no to ewentualni inni spadkobiercy mogliby podważać go i sprawa utknęła by na lata w sądach na sprawach spadkowych. Znam osobiście przypadek, że pradziadkowie nie spisali testamentu,
@MaJeM0: Deklarację podatkową na nieruchomość? Hmm masz na myśli to co napisał Mirek wyżej? Czyli po złożeniu deklaracji w skarbówce o nabyciu spadku, złożenie też aktualizacji w sądzie do księgi wieczystej?
Czy w tym własnoręcznym testamencie ,,zabezpieczającym'' jeszcze przed wizytą u notariusza dziadek musi napisać, że odwołuje poprzedni testament, czy wystarczy, że napisze, że do całości spadku po sobie powołuje swojego wnuka czyli mnie i to już będzie oznaczało anulowanie wcześniejszego wydziedziczenia?
@SzeregoweKonto: Wnuka ale wymienionego z imienia, nazwiska i daty urodzenia. Nie w takim sensie bezimiennym oczywiście. Tak widziałem na wzorach testamentów, że określa się syn/wnuk/żona/brat i później imię nazwisko. To i tak byłoby spisanie tylko do czasu wizyty u notariusza, żebym w razie czego awaryjnie miał jakiś inny aktualny testament a nie ten wydziedziczający.
Dzięki za pomoc.