Wpis z mikrobloga

#motoryzacja #opony
Mirki, mysle nad oponami uniwersalnymi na caly rok, ludzie mowia, ze spoko i nie widza roznicy ale jak poszukalem jakis badan: https://www.tyrereviews.com/Article/All-Season-Tyres-How-Do-They-Stack-Up.htm to widze, ze jednak sa roznice i opony zimowe sa lepsze zima niz caloroczne, tak jak latem, lepsze sa lentnie. A wy na jakich jezdzicie?

Na jakich oponach jezdzisz?

• caloroczne 32.4% (22)
  • zmieniam zimowe/letnie 67.6% (46)

Oddanych głosów: 68

• 11
suvy slabo sie prwoadza wiec raczej watpliwe ze bedzie w nim bezpieczniej

@programista15cm: co znaczy, ze slabo sie prowadza? Jak sprawdzalem crash testy i oceny to praktycznie wszystkie suvy osiagaly wyniki kolo 90%, min 85%. Z badan wyszlo, ze raczej bezpieczne.
co znaczy, ze slabo sie prowadza

@93michu93: maja wyżej środek ciężkości. Te krotsze maja do tego maly zostaw osi co sprawia, ze koncza ja kostka do gry.
No tak, przy zderzeniu z mniejszym autem wiecej z Ciebie zostanie... Ale gdybys mial auto, ktore da sie prowadzic to ominalbyl kolizje
maja wyżej środek ciężkości

@programista15cm: no ale to jest chyba plusem, ze gosciu z boku wjezdza ci w nogi, a nie w brzuch.

Te krotsze maja do tego maly zostaw osi co sprawia, ze koncza ja kostka do gry

@programista15cm: nie wiem o jakich piszesz ale ogladalem crash testy dla np. tucson (a jest chyba w miare krotki) i za bardzo nie bylo roznicy gdy wjechala w niego ciezarowka porownujac
@93michu93: nie dam sobie reki uciąć, ale gdzies chyba widzialem test, w ktorym wyszlo, ze caloroczne radzą sobie lepiej od letnich i zimowek w temperaturze 0-10 stopni. No a taka temperatura w polsce jest przez dużą część roku
@93michu93: Prosta sprawa. W ziemie i śniegu - zimowe będą lepsze, a latem zwłaszcza w aucie o nieco większej mocy - letnie będą lepsze, zaś na torze najlepsze będą opony wyścigowe. Wynika to z użytych mieszanek, budowy i kształtu bieżnika. Całoroczne są ok, do jeżdżenia wkoło komina i rejonie bez skrajnych warunków pogodowych.