Wpis z mikrobloga

@Goronco: jeżeli planujesz oszczędzać na emeryturę to IKE/IKZE z kontem maklerskim np BOSSA i tam dokupować sobie jakiś ETF all world

Ale ogólnie zależy jaki horyzont czasowy i jak duże ryzyko, o ile w ogóle, akceptujesz

Jak krótki czas to konto oszczędnościowe, jak średni (parę lat) obligacje edo / etf
@Goronco: Jeżeli procent z lokaty jest dla ciebie zadowalający to Santander Consumer daje 7% do 50ki możesz dopłacać i wypłacać za darmo kiedy chcesz. Powyżej spada do 6,4 i 6,1.

A jak już uzbierasz 50k to Facto bank daje 8% na lokatach 3 i 6 miesięcy
W sumie chyba nie ma problemu zakładać co miesiąc nową lokatę, po jakimś czasie zakończenie jednej będzie nakładało się na rozpoczęcie kolejnej, więc nie będzie tego tak dużo. Ewentualnie z 2-3konta i skakać między kontami oszczędnościowymi, jak się promocja kończy w jednym banku to przerzucić $$ do drugiego, a później wrócić do pierwszego na nową promkę. Z tego co widziałem to ostatnio konta oszczędnościowe mają lepszy % niż lokaty.
Jak inwestować regularnie 2k miesięcznie? Chodzi mi o formę: lokata nie bardzo, bo przecież na lokatę daje X i nie mogę do tego "dopłacać".

@Goronco: Lokaty mają to do tego, że można zakładać ich więcej niż jedną.
Często banki mają promocje dla nowych środków, wiec też opłaca się to rotować.

No ale to lokaty
w takim inbanku widzę że są spoko opcje bez zakładania konta (7%). Wlasnie zastanawiam się czy to byłby problem mieć 6-12 lokat

@Goronco: W mbanku, jeszcze tydzień temu (teraz nie wiem) dawali 7,5%..

Nie, nie jest problemem, mieć więcej lokat, z czasem będziesz je pewnie łączył gdy będziesz przenosił między bankami.

Ponadto obligacje indeksownae inflacją, też są ok, jak by przypadkiem inflacja była trochę wieksza
tak, tylko no kupno ich nie jest takie płynne, nie?

@Goronco: tzn. nie doczytałem jaką masz perspektywę czasową jeśli chodzi o inwestycje Założyłem, że dłuższą skoro co miesiąc.
Jeśli krótka typu rok to faktycznie może te lokaty wystarczą
będziesz miał wolne 20 a nie 2k.

@5da4266d3de6dbaf425a2d4fc16225d0: no żaden kurs językowy, mu nie da, 20 k miesięcznie odkładania ( ͡° ͜ʖ ͡°) .
odkładanie 2k miesięcznie nie jest małą kwotą.

[edit]
ponadto, kurs językowy nie zmienia pytania.

A tak swoją drogą wy serio z tymi lokatami na pół roku na 7%? Przy 15% inflacji?

@5da4266d3de6dbaf425a2d4fc16225d0: Zamiast negować daj rozwiązania, przy podobnym ryzku ( ͡°