Wpis z mikrobloga

Często robię bolognese no i spoko, mi smakuje, ale mam problem bo jak zrobię sos potem dodam makaron to ten sos się kompletnie nie trzyma makaronu, wychodzi to wtedy tak, ze jem najpierw sam makaron praktycznie a potem mięso z sosem. Jest na to jakiś sposób? Próbowałem dolewać wody z gotowania makaronu i wtedy mieszać ale dalej słabo. #gotujzwykopem
  • 13
ten sos się kompletnie nie trzyma makaronu


@duzeelobenc: Kiepskiej jakości makaron. Przede wszystkim do tego sosu używa się tagliatelle lub pappardelle, bo na spaghetti ciężko, żeby się mięso trzymało. Poza tym spróbuj znaleźć lepszy jakościowo makaron, zasada mniej więcej jest taka, że im jaśniejszy, tym lepszy, dłuższy czas gotowania też może wskazywać na jakość makaronu (lepsze mają zawsze dłuższe czasy), no i żeby miały trochę chropowatą powierzchnię
@duzeelobenc: ogólnie jak chcesz żeby sos trzymał się na makaronie, to nie dodawaj soli podczas gotowania makaronu, trzeba częsciej go mieszać żeby się nie posklejał ale sos trzyma się zajebiscie, robie tak od lat i polecam