Wpis z mikrobloga

@FLAC: Remont wielkiej płyty po dziadkach co nie robili nigdy remontu to koszt się robi naprawdę spory. Jeśli nawet sam sobie uprzątniesz w miarę, to koszt kucia ściany w toalecie, wymiana wiązek elektrycznych, okna, nawet jak ma plastikowe okna to często po taniości i trzeba wszystko uszczelniać. To robi się serio spory wydatek. Majster sam mówił, ze jakby to była developerka to co najmniej 30% mniej by skasował jak nie więcej.
@caballo-blanco: Tylko te deweloperskie jak masz kupić w takiej lokalizacji bliżej centrum zapłacisz znacznie więcej za developerski. Dodaj do tego, że często przy wielkiej płycie masz normalnie uslugi, kawałek zieleni czy normalną komunikację. W tych developerskich króliczokach tego nie znajdziesz.

@lentilek A mi majster stwierdził, że od roboty u dwóch developerów to on woli robić w bloku PRLowskim. Stwierdził, że to jakie kombinacje potrafią odwalić obecnie developerzy to dramat.

Ja już
18+

Zawiera treści 18+

Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.

via Wykop
  • 1
@Darth_Gohan: problemu nie mam ze samą zdolnością kredytową i obecnie są mieszkania w tej cenie która bym nie interesowała tylko nie mam gotówki na wkład 20% + 5% marży pośrednika (liczę dla tego scenariusza ale szukam bez pośredników bo to krwiopijcy). Patrzę na najgorszy scenariusz po prostu.

Wyjdzie tak, że albo kupię cokolwiek na koniec roku żeby się załapać w niby "nielimitowane" BK2% albo spróbuje się załapać na limit w początku
koszt kucia ściany w toalecie

@lentilek: ostatnio razem z teściem skuliśmy sami łazienkę, 1 udar, 1 młotek, 2 dłuta i 2 soboty i tyle. Spokojnie można to zrobić samemu, jak ktoś oszczędza ¯\(ツ)/¯

wymiana wiązek elektrycznych

@lentilek: nie wszystkie wielkie płyty były budowane w latach 70.

nawet jak ma plastikowe okna to często po taniości i trzeba wszystko uszczelniać.

@lentilek: moi rodzice mają tak samo szczelne plastikowe okna, jak
@FLAC: jak masz już mniej więcej wkład własny i nie siądzie Ci program beka 2% to inwestuj. za 3 lata weźmiesz tylko kredyt na wykończenie wtedy o ile nie odwalisz głupoty :)