Wpis z mikrobloga

"Philip K. Dick, Philip Kindred Dick (1928 - 1982) – amerykański pisarz science fiction, który miał znaczący wpływ na rozwój tego gatunku literackiego. Uznaje się go także za jednego z prekursorów weird fiction. Zaliczany jest również do nurtu postmodernistycznego. Ursula K. Le Guin nazywała go „amerykańskim Borgesem”, przez Jęczmyka nazwany „Dostojewskim SF”, zaś przez Jamesona – „Szekspirem science fiction”. Jego popularność sprawiła, że od jego imienia i nazwiska powstały angielskie słowa: „dickian” oraz „phildickian"."

"Akcja powieści rozgrywa się w drugiej połowie XX wieku alternatywnego świata na Zachodnim Wybrzeżu w Stanach Zjednoczonych. Po przegranej drugiej wojnie światowej ta część Ameryki znalazła się w japońskiej strefie wpływów politycznych. Świat rządzony jest przez zwycięskie państwa Osi, natomiast przedstawiciele podbitych narodów w większości pełnią rolę służących. USA znajdują się częściowo pod okupacją niemiecko-japońską, środkowe Stany są strefą buforową, zależną od obu mocarstw. Europa i Afryka zostały podbite przez Rzeszę, a Rosjanie (i inni Słowianie) zepchnięci za Kaukaz."

Szkoda, że taka krótka.

#marekczytal #ksiazki #czytajzwykopem #gruparatowaniapoziomu
Marek_Tempe - "Philip K. Dick, Philip Kindred Dick (1928 - 1982) – amerykański pisarz...

źródło: czlowiekz

Pobierz
  • 32
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

jest serial na jej podstawie

@jurii: Nie czytałem książki więc nie mogę powiedzieć, czy to dobra adaptacja, ale serial sam w sobie był ok, aż do ostatniego sezonu, który niestety z-----i.
  • Odpowiedz
@Marek_Tempe: Gdyby Hitler wygrał wojnę po jego śmierci nastąpiła odwilż, przyszedłby jakiś niemiecki Chruszczow, zostałby potępiony za obozy koncentracyjne i nastąpiłby nazizm "z ludzką twarzą" który trwałby do tej pory.
  • Odpowiedz
@kinlej: tak właśnie mniej więcej wygląda to w książce "Vaterland" Roberta Harrisa. Gdyby Niemcy wygrali wojnę wszyscy by się szybko dogadali, żeby zachować status quo.
  • Odpowiedz
no może i nie cały sezon

@Wloczykij2: Dla mnie całkiem bez sensu była ta czarna bojówka, o której w ogóle nie było nawet wspominku przez poprzednie 3 sezony. Nagle ktoś sobie ich wymyślił i stali się poważnym graczem xd
O zakończeniu wolałem w ogóle nie mówić ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz