@Chrystus: @ElefantKatona @maegalcarwen Taki przepis z jajkiem nauczono mnie w domu, zawsze tak robiłem. Zobaczymy czy "nowy" przepis będzie mi smakował.( ͡°͜ʖ͡°)
@potatowitheyes: do ciasta nie daje się ani jajka, ani oleju. Poza tym ciasto musi poleżeć z 1-2h żeby gluten się zrelaksował, inaczej tego nie rozwałkujesz i struktura nie będzie przyjemna.
@Maldonado: to będę musiał spróbować następnym razem. Faktycznie źle mi się wałkowało, ale ciasto odpoczywało tylko 25 minut, bo tak miałem w przepisie. I dodałem też 2 łyżki oleju.
@potatowitheyes Na spokojnie wyjdzie bez jajka, bo ono tak naprawdę jest zbyteczne w cieście na pierogi, choć u mnie w domu też się dawało jajko, a raczej samo żółtko, żeby uzyskać ładniejszy kolor ciasta. Olej też daję bez relaksowania ciasta, które normalnie idzie rozwałkować, więc mi się wydaję, że to kwestia odpowiednich proporcji, żeby ciasto wyszło elastyczne.
@potatowitheyes: ogólnie chodzi o dodatek tłuszczu, w przypadku jajka z żółtka, ale może też być zwykły olej czy masło (to preferuje). A to po to, by dodać ciastu elastyczności i lepiej się lepiło
@MorDrakka: ale do ciasta nie dodaje się żadnego tłuszczu. Elastyczności dodaje właśnie zrelaksowany gluten, króry wytworzył silne wiązania, a nie żaden tłuszcz xD nie wiem skąd te mity się wzięły, ale przynajmniej za to Gesslerowa słusznie #!$%@? ludzi
@potatowitheyes tylko gorąca wodą mąka i sól. jeśli zagniatasz ciasto w robocie to używasz nawet wrzątku co by całość osiągnęła temperature kleikowania skrobi. Jak ciasto ostygnie i odpocznie można wałkować na 1mm i nic nie powinno pęknąć.
@Maldonado: @Viking- Odnośnie tego relaksowania ciasta przez 2 godziny. Stanie się coś złego, jeżeli ciasto będzie odpoczywało przez 8-10 godzin? Czy jak sobie zrobię ciasto, załóżmy o 7 rano, pójdę do pracy i wrócę o 16, żeby sobie szybko zlepić pierogi i zjeść obiad, to będzie ok? Zbyt długie relaksowania ciasta nie wpłynie jakoś negatywnie na jego jakość? Pewnie to głupie pytanie z mojej strony, ale ponoć nie ma głupich pytań
@potatowitheyes: to już zależy od ilości białka w mące, zbyt długie leżenie może doprowadzić do osłabienia wiązania. Ciężko mi powiedzieć, musiałbyś spróbować, natomiast po takim czasie wyjdzie Ci mega cieniutkie ciasto na pewno. Natomiast nie wiem jak bardzo będzie w stanie trzymać formę :)
@Maldonado: To może faktycznie nie będę kombinował, jeśli takie długie leżenie ciasta mogłoby coś popsuć. Ewentualnie narobię sobie większą ilość pierogów w wolny dzień i zamrożę. Pierogi fajna opcja na jedzenie, ale przez to czekanie na ciasto nie za bardzo nadają się na "szybki obiad" ( ͡°͜ʖ͡°)
Pierwszy raz robiłem ciasto bez jajka, mam nadzieję że nie wyjdzie zupa ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Taki przepis z jajkiem nauczono mnie w domu, zawsze tak robiłem.
Zobaczymy czy "nowy" przepis będzie mi smakował.( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jeżu drogi rozwałkuj trochę to grube ciasto
Faktycznie źle mi się wałkowało, ale ciasto odpoczywało tylko 25 minut, bo tak miałem w przepisie. I dodałem też 2 łyżki oleju.
@potatowitheyes: ogólnie chodzi o dodatek tłuszczu, w przypadku jajka z żółtka, ale może też być zwykły olej czy masło (to preferuje). A to po to, by dodać ciastu elastyczności i lepiej się lepiło
Odnośnie tego relaksowania ciasta przez 2 godziny.
Stanie się coś złego, jeżeli ciasto będzie odpoczywało przez 8-10 godzin?
Czy jak sobie zrobię ciasto, załóżmy o 7 rano, pójdę do pracy i wrócę o 16, żeby sobie szybko zlepić pierogi i zjeść obiad, to będzie ok? Zbyt długie relaksowania ciasta nie wpłynie jakoś negatywnie na jego jakość?
Pewnie to głupie pytanie z mojej strony, ale ponoć nie ma głupich pytań
Ewentualnie narobię sobie większą ilość pierogów w wolny dzień i zamrożę.
Pierogi fajna opcja na jedzenie, ale przez to czekanie na ciasto nie za bardzo nadają się na "szybki obiad" ( ͡° ͜ʖ ͡°)