Wpis z mikrobloga

@SlepyBazant: może jeszcze go włączyć do AD i zainstalować dodatkowe certy? XD

u kolegi w korpo chcieli żeby mieli emaile na telefonie. Ale żeby to zrobić musieliby zainstalować korpo VPN i coś jak AD, nie pamiętam nazwy
  • Odpowiedz
@LuK1337: chyba nie bo nie kojarze nazwy, ale w każdym razie admini IT (oczywiście w indiach XD) mieliby pełny dostęp do zawartosci telefonu i mogli go nawet wymazać zdalnie. Bo hehe panie Areczku tajemnice firmowe, co jak pan zgubi telefon?
  • Odpowiedz
  • 384
@assninja: zacznijmy od tego, że jakby firma mi kazała mieć służbowego maila na telefonie to niech mi udostępnią służbowy telefon.
  • Odpowiedz
@SlepyBazant: pewnie chodziło o generację procesora. Windows 11 ma wymaganie że procesory Intel muszą być generacji 8+

mieliby pełny dostęp do zawartosci telefonu i mogli go nawet wymazać zdalnie

@assninja: jakby to miało działać i dlaczego OP nie mógłby w prosty sposób tego usunąć lub zablokować?
  • Odpowiedz
  • 10
jakby to miało działać i dlaczego OP nie mógłby w prosty sposób tego usunąć lub zablokować?

@NieBendePrasowac: prawdopodobnie dlatego, że nie mają laptopów służbowych, a muszą chronić dane klientów (rodo), więc bym nie mógł nic usuwać czy blokować xD
  • Odpowiedz
@SlepyBazant: jasne, cel rozumiem, ale nie wiem co i jak mieliby zrobić, żeby użytkownik nie mógł tego usunąć ani zablokować na swoim własnym kompie albo telefonie

@NieBendePrasowac: dodać laptopa do domeny microsoftu, a jakbyś miał jakieś vPro w procku to w ogóle mogliby sterować ci całym kompem po za systemem operacynym
  • Odpowiedz
dodać laptopa do domeny microsoftu, a jakbyś miał jakieś vPro w procku to w ogóle mogliby sterować ci całym kompem po za systemem operacynym

@Kryspin013: No dobra, ale użytkownik ma nadal fizyczny dostęp do laptopa. Dopóki nie ma blokady BIOS-u Może odpalić jakiegoś linuxa z pendrive'a i dostać się do danych (ewentualnie umieścić backdoora w windowsie). A nawet jak jest blokada BIOS-u to dopóki nie ma szyfrowania całego dysku, to może
  • Odpowiedz
@Kryspin013: No dobra, ale użytkownik ma nadal fizyczny dostęp do laptopa. Dopóki nie ma blokady BIOS-u Może odpalić jakiegoś linuxa z pendrive'a i dostać się do danych (ewentualnie umieścić backdoora w windowsie). A nawet jak jest blokada BIOS-u to dopóki nie ma szyfrowania całego dysku, to może go wypiąć i wziąć na warsztat na innym komputerze. Jakoś nie chce mi się wierzyć w skuteczność takich zabezpieczeń

@cebulowy_krezus: mordo, przez vPro
  • Odpowiedz