Wpis z mikrobloga

Do 250 zł za zęba można liczyć, czy więcej?

@Zapaczony: W samym Poznaniu będzie ciężko bo wojewódzkie miasta mają we wszystkim wywalone ceny choć w jakimś prywatnym gabinecie pewnie byś znalazł.
W takim Luboniu lub innych powiatowych wokół Poznania powinieneś dać radę za tyle zrobić.
Chyba że jesteś fanem nowoczesnego leczenia i/lub w klinice to wtedy zapomnij i szykuj z 3x250 na jednego zęba.
Ósemkę możesz wyrwać na NFZ za
  • Odpowiedz
  • 0
3x250 na jednego zęba.

@Pieniek1991: ( _) Ogólnie to zdążyłem zwrócić uwagę, że przez ostatnie lata ceny poszły w górę, ale chyba nie aż tak? Wiesz może co jest w tej cenie?

No właśnie rzuciłem na parę cenników w gabinetach w Luboniu i Komornikach i za wypełnienie mat. kompozycyjnym światłoutwardzalnym biorą od 150 do 350 zł, a za glassjonomery od
  • Odpowiedz
  • 1
@Zapaczony zapisz się na NFZ. ja w Warszawie (MCS) cztery wyrwałem i była klasa, robiła babka, która na co dzień w swoim prywatnym gabinecie się zajmuje ósemkami
  • Odpowiedz
( _) Ogólnie to zdążyłem zwrócić uwagę, że przez ostatnie lata ceny poszły w górę, ale chyba nie aż tak? Wiesz może co jest w tej cenie?

@Zapaczony: To że leczysz się w klinice ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ogólnie to byle klinika za małe wypełnienie życzy sobie 600zł gdzie w zwykłym gabinecie jak już sam sprawdziłeś zapłacisz 150-350. Za rwanie jednokorzeniowego w klinice
  • Odpowiedz
@Zapaczony: NA BOGA CZEMU NIE NITKUJESZ ZĘBÓW ()

masz mnóstwo próchnicy na stycznych, każdy taki ubytek wymaga zdjęcia sporej części zdrowej tkanki zęba, żeby stomatolog mógł się dostać do tego co zniszczone. odbudowy rób koniecznie w koferdamie, chyba, że chcesz wpaść w nigdy nie kończącą się spiralę problemów z zębami

• Odpowiedz
  • 0
@affairz: ostatni raz u dentysty byłem w 2016 roku i jakbym miał rzucać jakimiś procentami, to tak od tamtego czasu w 80-85% nitkowałem zęby oraz używałem irygatora i płynu do płukania po każdym posiłku, oprócz na mieście/w pracy.

Natomiast rok temu zdarzały się dni i tygodnie w totalnym biegu, gdzie myłem zęby tylko raz dziennie, przed snem i w tamtym czasie piłem dużo kawy, herbaty, alkoholu i energetyków. I tak
  • Odpowiedz
@Zapaczony: raczej nie widać na tych zdjęciach jakiegoś wielkiego kamienia, a na pewno nie taki który mógłby wpływać na diagnostykę

większość dentystów w Polsce leczy wkładając bawełniane wałeczki za policzek. nie chcesz takiego standardu leczenia, ponieważ jest on ch#jowy - ślina jest w ustach i może chlapnąć na ubytek. a jak chlapnie na ubytek dzieją się dwie rzeczy:
1 adhezja kompozytu jest tragiczna, czyli plomba słabo się trzyma (kompozyt wymaga
  • Odpowiedz
  • 0
@affairz: dzięki za łopatologiczne wytłumaczenie. A orientujesz się może czy jest jakaś jakościowa różnica pomiędzy samymi wypełnieniami światłoutwardzalnymi a chemicznymi, czy to nie ma aż takiego znaczenia?
  • Odpowiedz