Wpis z mikrobloga

Czy popierasz obowiązkowe szkolenie z obsługi broni i podstaw obronności?

@L3stko: Tak, popieram. Niestety musiałem płacić za szkolenie z obsługi broni palnej () Tak miałbym to za darmo.
@L3stko Naval w Didaskaliach fajnie ten temat skomentował, że w stanach nie każdy żołnierz uczy się strzelać
https://youtu.be/cE1KgimPn2w
polecam cały wywiad, bo dużo mówi o stanie naszej obronności.
Najbardziej mi utkwiło jego pytanie do prowadzacego: "z pracy którego ministerstwa jestes obecnie zadowolony?"
Daje do myślenia...
@tomo1111 skoro Ty musiałeś wybulić za szkolenie, to innych chcesz na nie wysłać obowiązkowo. Sroga logika milordzie. Też jestem za powszechnie dostępnym szkoleniem z obsługi broni, dla chętnych, w lokalnych strzelnicach i nie zakończone obowiązkową przysięga, która pozwala Cię wyciągać z życia na 3 miesiące, każdego roku. Trochę za mocno śmierdzi mi to ograniczeniem wolności, robieniem statystyk i spisu powszechnego mięsa ( ͡º ͜ʖ͡º)
@tomo1111 dobry argument, "a co ci szkodzi". Ja w przeciwieństwie do Ciebie, potrafię wejść w czyjeś buty i zrozumieć, że ktoś może nie chcieć mieć kontaktu z bronią i daleko mi do tego, żeby kogoś do tego zmuszać. To ja odbiję piłeczkę w tym samym stylu, a co Ci szkodzi, żeby przeszkolone zostały osoby, które tego chcą. Chętnych na darmową strzelnicę pewnie sporo się znajdzie.
@colezka: Jak nie chcesz mieć kontaktu z bronią i żyć w bezpiecznym państwie, lepiej przeszkolic sie przez kilka miesiecy po 10 godzin miesiecznie. Jeżeli komuś przyjdzie do głowy napadać na Polskę, 2 razy się zastanowi wiedząc że każdy mężczyzna jest tam przeszkolony ze strzelectwa i w razie zagrożenia wojną każdy dostanie do domu broń ( ͡ ͜ʖ ͡)
@tomo1111 patrząc na obecną ustawę o obronie, to nie będzie "przez kilka miesięcy po 10 godzin miesięcznie". Niespecjalnie wieżę, że w razie zagrożenia, logistycznie i pod względem zasobów, każdy dostanie broń do domu. Czy w takim razie nie uważasz, że już lepsze byłoby podejście z Teksasu i poluzowanie prawa do posiadania broni ? I dlaczego napisałeś "każdy mężczyzna", kobiety często lepiej sobie radzą na strzelnicy.
@L3stko: Do całej tej akcji z Mentzenem i Petru zostałą zaprzęgnięta Lewacko POwska propaganda na wykopie. Cały ten flood i spam z memami, wpisami i znaleziskami został w większości uprzednio przygotowany.
Na tym polega ich cała propaganda i zwoływanie się. Następnie przekręcanie sensu wypowiedzi i inne manipulacje - w końcu trwa kampania wyborcza.
Nie oczekuj więc, że uzyskasz rzetelne odpowiedzi na ankietę, a przekręcanie sensu ankiety już widać w rodzaju komentarza
@colezka: kobieta tez cie broni na ulicy? ( ͡º ͜ʖ͡º)
Jak chcesz poluzowanie prawa do posiadania broni, to wtedy zrobisz szkolenie z obsługi broni i kupisz sobie broń?
@tomo1111 beenc, wiedziałem, że wylecisz z tego typu argumentem, na to czekałem :D większa dostępność broni niweluje ten malutki, logistyczny problem, o którym napisałem wcześniej, a który sprytnie przemilczałeś. Na ulicy to Ci dobrze radzę s*******ć, bo może kiedyś się okazać że przyszedłeś na imprezkę z nożami.
@colezka: Ja ci tylko mowie hipotetyczną sytuację, uciekałbyś czy broniłbyś swojej kobiety jakby was ktoś napadł? ( ͡º ͜ʖ͡º)
Bo według mnie są takie sytuacje kiedy nie mozesz po prostu uciec.
@tomo1111 ona też ma nogi i potrafi biegać xD a tak na poważnie, to bym bronił, ale nadal nie widzę tego jako argumentu. Według mnie trzymając w ręku broń, wartość bojowa jest podobna bez względu na płeć. Z jednej strony jest walka o równość w prawach, z drugiej strony, jak przychodzi do obowiązków, to równość już nie jest taka fajna. Ot taka dualność.
@L3stko: po pierwsze to państwo i kraj powinien przede wszystkim dbać o interes swoich obywateli żeby obywatele mieli coś, co warto bronić wtedy można dale gadać.

Jak już państwo jest zdrowe i obywatele są chętni bronić państwa co o nich dba. To każdego w jakimś okresie przeszkolić tydzień z obsługi broni(najlepiej każdego w wieku około 18 lat kiedy akurat nie będzie większych problemów zorganizować zajęcia na poligonie, ale bez koszarowania), potem