Wpis z mikrobloga

Nadałem paczkę w punkcie dpd pickup (dokładnie żabka). Paczka była ze zwrotem na który miałem 14 dni. Gwarantowany czas dostarczenia przesyłki minął a przesyłka z punktu nie została nawet przekazana kurierowi więc zadzwoniłem na infolinię. Mówię, że przesyłka nie została wydana kurierowi a był to zwrot i prawdopodobnie już nie dojdzie na czas. Gościu mówi, że następnego dnia roboczego rano (czyli dzisiaj) już na pewno będzie wydana kurierowi. Powiedziałem mu, że spoko tylko co mnie to obchodzi jak nie wiem czy nawet przyjmą ten zwrot. Mówił, że muszą przyjąć bo to nie Pana wina itp. Spoko #!$%@? zobaczymy. Dziś paczka nadal nie została wydana kurierowi mimo, że sprawa miała być już załatwiona. Miał ktoś podobną sytuację? Zaraz dzwonie drugi raz i pytanie co mogę ugrać za to, że gwarantowany czas na dostarczenie został przekroczony? I najważniejsze: co jeśli sklep nie będzie chciał przyjąć tego zwrotu bo przekroczyłem te 14 dni?
#dpd #kurier #prawokonsumenckie #prawo #kurierzy #inpost
  • 8
@Napierii: Przeczytaj regulamin usługi, to się dowiesz.

Jeśli faktycznie gwarantują czas dostarczenia paczki (w co mocno wątpię), a sklep odmówi przyjęcia zwrotu (w co również wątpię - tam też pracują ludzie, pokażesz etykietę, że paczkę nadałeś i powinno być ok) to DPD powinno w teorii zwrócić Ci poniesione koszty (czyli wartość zwrotu).

W praktyce, różnie to bywa ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ale myślę, że ze sklepem dogadasz
@Napierii:
DPD Pickup ma gwarantowany termin doręczenia D+5.
Jeżeli zaś chodzi o zwrot, to masz go nadać w ciągu 14 dni od poinformowania sprzedawcy o odstąpieniu od umowy (rezygnacja i odesłanie to dwie osobne czynności). To czy dojdzie do sprzedawcy po terminie, czy nie jest bez znaczenia, liczy się data nadania.
ps. Masz oczywiście potwierdzenie nadania, z datą, aby było w razie czego, że wysłałeś w terminie?
@Napierii: Jeżeli odstąpiłeś wcześniej od umowy to nie ma problemu, sklep nie ma prawa nie przyjąć zwrotu nawet po roku. Niestety odpowiadasz za przekroczenie terminu ale ustawodawca nie określił w jaki sposób - ale odmówić przyjęcia zwrotu nie wolno.
@Napierii:

Cytując Szczegółowe warunki świadczenia usług DPD

12.1.2 W odniesieniu do Serwisu krajowego PICKUP:
(iii) Dniem nadania Przesyłki w celu realizacji Usługi Pickup jest najpóźniej następny dzień roboczy po dniu pozostawienia jej w Punkcie DPD Pickup. DPD zastrzega sobie prawo odbioru Przesyłki z Punktu DPD Pickup w tym samym dniu co jej przekazanie przez Nadawcę do Punktu. Czas realizacji Usługi Pickup liczony jest od Dnia nadania Przesyłki;
(iv) pierwsza próba doręczenia