Wpis z mikrobloga

Zakładam JDG nie podając adresu prowadzenia działalności i ze skrytką pocztową jako adres do doręczeń - bo i tak mnie nie ma zazwyczaj w miejscu zamieszkania, a i nie adres nie stanie się publiczny. Czy powinnienem się spodziewać problemów z rejestracją albo z urzedasami z tego tytułu? ( ͡° ͜ʖ ͡°) jak widze, w VAT-R jak i w US znaczenie ma tylko adres zamieszkania. #jdg #b2b #firma #samozatrudnienie
  • 11
  • Odpowiedz
@kejter1: Z tego co wiem, to możesz nie mieć miejsca prowadzenia działalności, tylko adres korespondencyjny. W wielu typach działalności adres siedziby jest po prostu zbędny, jako, że miejsce prowadzenia działalności jest różne.

Ja np, dwa lata temu zmieniłem to sobie i już nie mam stałego miejsca wykonywania działalności gospodarczej, tylko mam adres do doręczeń.
Zmieniałem to sam przez internet w ceidg. Więc pewnie przy zakładaniu działa to tak samo, że ceidg
  • Odpowiedz
tylko adres korespondencyjny. W wielu typach działalności adres siedziby jest po prostu zbędny, jako, że miejsce prowadzenia działalności jest różne.

@A_Duda: ogólnie do prowadzenia działalności tak, masz rację. Jednakoż bycie Vatowcem ma niezależne wymagania i stąd niezbędne jest prawo do lokalu. Nawet będzie konrola z urzędu. Kiedyś ktoś przychodził, ale od pandemi chyba tylko dzwonią pogadać.
  • Odpowiedz
@kiciek: O popatrz, a to nie wiem nawet, bo na początku rzeczywiście miałem umowę użyczenia pokoju z rodzicami (u nich w mieszkaniu miałem JDG), ale potem zmieniłem, a w międzyczasie się przeprowadziłem (do swojego mieszkania). Więc w razie kontroli pewnie luz dla mnie.
  • Odpowiedz