Wpis z mikrobloga

"Ekspozycja na światło słoneczne ma również inne fizjologiczne skutki niż sama produkcja witaminy D, w tym zwiększenie ogólnej odporności organizmu,91-93 zwiększenie produkcji β-endorfiny67 i tlenku azotu.94"

"Ryzyko zachorowania na raka okrężnicy zmniejszyło się trzykrotnie u osób ze stężeniem 25(OH)D w surowicy > 20 ng/ml"

"Ludzie czują się dobrze, gdy są wystawieni na działanie promieni słonecznych. Wynika to głównie z faktu, że keratynocyty wytwarzają uzależniającą β-endorfinę pod wpływem promieniowania UV.67"

"Na początku XX wieku Finsen (ryc. 48) zauważył, że ekspozycja na światło słoneczne (ryc. 49) radykalnie poprawia zmiany skórne spowodowane zakażeniem gruźlicą (lupus vulgaris) i otrzymał Nagrodę Nobla w 1903 roku za swoje pouczające obserwacje."

"Ponieważ szkło pochłania całe promieniowanie UVB, ekspozycja skóry na światło słoneczne przechodzące przez szkło, pleksiglas i plastik nie spowoduje produkcji witaminy D3 w skórze (ryc. 29).31"

"Afrykanie, tacy jak Masajowie (ryc. 37), mieszkający na zewnątrz i wystawiając się codziennie na działanie promieni słonecznych przez cały rok, mają wysokie stężenia we krwi krążącej głównej formy witaminy D, 25(OH)D, w zakresie 46 ng/ml lub 115 nmol/L"

„U osób, które regularnie przebywały na słońcu, poziom 25(OH)D we krwi wynosił ~45 ng/ml, w porównaniu z osobami, które unikały bezpośredniej ekspozycji na słońce, poziom 25(OH)D wynosił ~23 ng/ml”.

"Istnieje wiele badań asocjacyjnych związanych z niedoborem witaminy D ze zwiększonym ryzykiem depresji,198,199 choroby Alzheimera,200 padaczki,201 i pogorszenia funkcji neurokognitywnych.202,203"

"Schizofrenię powiązano z niewystarczającą ekspozycją na słońce i niedoborem witaminy D (ryc. 73).189 Schizofrenia występuje częściej w krajach skandynawskich.189,190 Zimowe porody wiążą się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju schizofrenii w późniejszym życiu.191,192 Fińskie niemowlęta płci męskiej, które otrzymywały 2000 IU witaminy D dziennie w pierwszym roku życia, zmniejszyły ryzyko zachorowania na schizofrenię o 77 % w porównaniu z niemowlętami, które otrzymywały mniej niż 2000 IU witaminy D dziennie.194"

"Ryzyko chorób przyzębia jest wyższe u dorosłych, u których stężenie we krwi jest najniższe 25(OH)D.131 Suplementacja witaminy D wiązała się z mniejszym ryzykiem utraty zębów odpowiednio u starszych mężczyzn i kobiet1 oraz z lepszym zdrowiem przyzębia.132,133"

"Zalecana dawka witaminy D dla niemowląt w Finlandii została zmniejszona najpierw do 1000 IU dziennie, a następnie do 400 IU dziennie. Co ciekawe, w wyniku tego zmniejszenia spożycia witaminy D nastąpił imponujący wzrost częstości występowania cukrzycy typu 1 występującej w Finlandii w ciągu ostatnich 30 lat (ryc. 64).145"

"Witamina D jest zaangażowana w zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Krause i wsp.160 stwierdzili, że ekspozycja na promieniowanie UVB w warunkach klinicznych znacząco obniżyła zarówno skurczowe, jak i rozkurczowe ciśnienie krwi u pacjentów z nadciśnieniem. Grupa kontrolna była narażona na te same lampy UV, które były pokryte akrylową osłoną pochłaniającą całe promieniowanie UVB, a zatem była narażona tylko na promieniowanie UVA. Pacjenci z grupy kontrolnej nie wykazali znaczących zmian w stężeniu 25(OH)D we krwi, jak również nie wykazali zmian w nadciśnieniu tętniczym (ryc. 70)."

"Kobiety z niższych szerokości geograficznych (bliżej równika) miały konsekwentnie niższe ryzyko zachorowania na wrzodziejące zapalenie jelita grubego i chorobę Leśniowskiego-Crohna w porównaniu z kobietami mieszkającymi na wyższych szerokościach geograficznych.139 Obserwacje te zostały poparte prospektywnym badaniem kohortowym 72719 kobiet zapisanych do Nurses' Health Study, które wykazało, że wyższy przewidywany status witaminy D był związany ze zmniejszonym ryzykiem choroby Leśniowskiego-Crohna.146"

"Zdrowe osoby dorosłe mieszkające w Nowej Anglii, u których poziom 25(OH)D we krwi wynosił ~38 ng/ml, o około połowę zmniejszyły ryzyko zachorowania na ostre wirusowe infekcje dróg oddechowych.120 Dzieci w wieku szkolnym w Japonii, które otrzymywały 1200 j.m. witaminy D3 dziennie przez 4 miesiące w okresie zimowym, zmniejszyły ryzyko zachorowania na grypę o 42%.121 Badanie 156 noworodków wykazało, że ryzyko zakażenia syncytialnym wirusem oddechowym (RSV), patogenem powodującym ciężkie zakażenie dolnych dróg oddechowych, było 6-krotnie wyższe u niemowląt, u których poziom 25(OH)D we krwi wynosił < 20 ng/ml w porównaniu z niemowlętami, u których poziom 25(OH)D we krwi wynosił > 30 ng/ml.122"

"Istnieje wiele badań asocjacyjnych wykazujących, że urodzenie się lub życie w pobliżu równika zmniejsza ryzyko wystąpienia kilku chorób autoimmunologicznych.73,134-139 Urodzenie się i życie przez pierwsze 10 lat na szerokości geograficznej ~40° na północ w porównaniu z ~33° na północ zwiększa ryzyko zachorowania na stwardnienie rozsiane o 100% (ryc. 62).134,140,141 Munger et al.142 zaobserwowali, że wysoki poziom 25(OH)D we krwi był związany z niższym ryzykiem zachorowania na stwardnienie rozsiane, a kobiety, które przyjmowały ≥ 400 IU witaminy D dziennie, zmniejszały ryzyko zachorowania na stwardnienie rozsiane o ponad 40%.143"

"Przeprowadzono wiele badań asocjacyjnych sugerujących, że niedobór witaminy D nie tylko zwiększa ryzyko zawału mięśnia sercowego aż o 50%, ale także był związany z więcej niż jednym 100% wzrostem ryzyka zgonu z powodu zawału serca.73,106,163-168 W w Stanach Zjednoczonych szacuje się, że 50 milionów nastolatków ma niedobór lub niedobór witaminy D, co wiązało się z 2,4-krotnym wzrostem ryzyka nadciśnienia tętniczego."

"Dwa główne czynniki przyczyniające się do chorób układu krążenia to cukrzyca typu 2 i otyłość.170 Powszechnie wiadomo, zarówno u dzieci, jak i dorosłych, że istnieje odwrotny związek między stężeniem 25(OH)D w surowicy a wskaźnikiem masy ciała (BMI) z powodu sekwestracji i objętościowego rozcieńczenia lipofilowej witaminy D w tkance tłuszczowej.73,171-174 Ponadto istnieje również związek między niedoborem witaminy D a zwiększonym ryzykiem cukrzycy typu 2.175,176."

"Wykres częstości występowania cukrzycy typu 1 w zależności od szerokości geograficznej wykazał imponującą krzywą w kształcie litery U. Dzieci w wieku poniżej 14 lat w latach 1990-1994 w 51 regionach na całym świecie wykazały 10-15-krotny wzrost ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 1, jeśli urodziły się na dalekich północnych lub dalekich południowych szerokościach geograficznych (ryc. 63).144"

"Jedno z pierwszych badań skojarzenia ekspozycji na słońce ze zmniejszonym ryzykiem zachorowania na raka zostało opisane w 1916 roku przez Hoffmana74, który stwierdził, że mieszkanie na wyższych szerokościach geograficznych wiązało się ze zwiększonym ryzykiem śmiertelności z powodu raka. Porównał śmiertelność z powodu raka w latach 1908-1912 i zauważył, że śmiertelność z powodu raka wzrastała wraz ze wzrostem odległości od równika (ryc. 50)."

"Rolnicy z Kanady mieszkający na południu, narażeni na więcej światła słonecznego, byli bardziej narażeni na nieczerniakowego raka skóry, który zauważył, że było łatwe do wykrycia i łatwe do leczenia. Doszedł do wniosku, że fakt, że ci rolnicy z Południa chorowali na nieczerniakowego raka skóry, spowodował u nich rozwinięcie odporności na raka skóry, co również skutkowało odpornością na wszystkie nowotwory, w tym te o wysokiej śmiertelności.76"

„Te obserwacje w zasadzie pozostały niezauważone, a ciekawy związek zwiększonej ekspozycji na słońce i życia na niższych szerokościach geograficznych zmniejszających ryzyko śmiertelności z powodu raka został pogrzebany w literaturze. Minęło czterdzieści lat, zanim Garland i wsp. 77 stwierdzili, że istnieje silna, istotna ujemna korelacja ze śmiertelnością z powodu raka okrężnicy i średnim dziennym promieniowaniem słonecznym w Stanach Zjednoczonych (ryc. 52).”

"Filtry przeciwsłoneczne zostały zaprojektowane tak, aby pochłaniały promieniowanie słoneczne UVB.47 Filtr SPF 30 pochłania około 95–98% UVB. SPF 30 zmniejsza zdolność skóry do produkcji witaminy D3 o taką samą ilość, tj. 95–98%.22 Stosowanie kremu z filtrem SPF tylko 8 radykalnie obniżyło poziom witaminy D3 we krwi (ryc. 30).47,48 Rolnicy którzy przez cały czas stosowali filtry przeciwsłoneczne pod koniec lata mieli niedobór witaminy D (ryc. 31).48"

"Ludzie ewoluowali na równiku. Byli stale wystawieni na działanie promieni słonecznych i wynaleźli skuteczny naturalny filtr przeciwsłoneczny, melaninę49, która ma widmo absorpcji 290–700 nm, dzięki czemu może skutecznie pochłaniać UVB (ryc. 32).45 Afrykanie mają skórę wyjątkowo bogatą w melaninę przez co tylko niewielka ilość promieniowania UVB jest w stanie wniknąć w naskórek w celu wytworzenia witaminy D3. Gdy osoby rasy białej i rasy czarnej zostały wystawione na taką samą ilość promieniowania UVB biali podnieśli poziom witaminy D3 we krwi ponad 30-krotnie, czarni nie wykazali znaczącego wzrostu D3. Jednak gdy czarne osoby były narażone na 5-krotnie większe promieniowanie UVB, ich poziom we krwi wzrósł około 15-krotnie (ryc. 33).50 Potwierdzono to, gdy chirurgicznie uzyskaną białą i czarną skórę wystawiono na działanie promieni słonecznych w Bostonie latem. Po 30 minutach około 3% skórnego 7-dehydrocholesterolu zostało przekształcone w prewitaminę D3 w próbce białej skóry, podczas gdy tylko około 0,3% 7-dehydrocholesterolu zostało przekształcone w prewitaminę D3 w czarnej skórze (ryc. 34).51"

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3897598/

#ciekawostki #witaminad3 #slonce #witaminy
  • 12
@DoudouPetit: Aby bezpiecznie się naświetlać należy zawczasu pić marchewki, a ekspozycja powinna być częsta, krótka i bez kremów.
Ja naświetlam się 5 min. jedna strona, 5 min. druga i przerwa 10 min. w cieniu. Powtarzam kilka razy, czasem kilkanaście.
@KollA: Czy podasz źródła naukowe z których korzystasz?

Ekspozycja przerywana może się wydawać racjonalna, ale czy taka jest w rzeczywistości? Być może dłuższa jednorazowa ekspozycja odblokowuje w skórze dodatkowe mechanizmy dzięki którym wydzielane są inne korzystne substancje? Przerwa może te mechanizmy zablokować. I czy wiadomo że w czasie przerwy skóra odpoczywa wystarczająco długo?
@DoudouPetit: Jest to moje doświadczenie (na sobie :) ) od kilku lat, jak podano powyżej, wpływu dobroczynnego jest mnóstwo, a wymienione są tu tylko niektóre z nich.

Możliwe, że istnieje jakiś minimalny czas na odblokowanie, natomiast najlepiej słuchać organizmu, mój po kilku minutach chce chwili cienia.
@KollA: Tu jest ciekawy kalkulator, 26 maja w PL w 20 minut (1 strona ciała) 20 minut (2 strona ciała) można wyprodukować 16000 IU witaminy D3. Dopiero po 20 minutach gdy słońce jest wysoko w godzinach popołudniowych dochodzi do oparzenia słonecznego.

Więc myślę że można opalać się dłużej niż 5 minut. 20 minut na jedną stronę jest w pełni bezpieczne.

Co ciekawe UVB dochodzi do skóry nawet w pochmurny dzień.

https://fastrt.nilu.no/VitD_quartMEDandMED_v2.html
D.....t - @KollA: Tu jest ciekawy kalkulator, 26 maja w PL w 20 minut (1 strona ciała...

źródło: maj26

Pobierz
@DoudouPetit: Po pierwsze zależy to od typu skóry i nabrania w danym roku odporoności (melaniny).

Po co taki kalkulator, wiadomo, że dzisiaj mamy koło południa 5 UVI, czyli na minutę 5x100 IU Jedna sesja 5min x dwie strony da 5000IU, 4 sesje 20000IU. Ja dzisiaj wyrobię z 60000IU. Liczone dla skóry typ 2
@KollA: "Ważne jest, aby wiedzieć, że konwersja prewitaminy D3 do nieaktywnych fotoproduktów lumisterolu i tachysterolu równoważy skórną biosyntezę witaminy D3 jako pętlę sprzężenia zwrotnego. Mechanizm ten sprawia, że ​​nie można „przedawkować” witaminy D3 wyłącznie poprzez fotoekspozycję. Po mniej niż 1 minimalnej dawce rumienia (MED; tj. ilość fotoekspozycji wymagana do wywołania słabego zaróżowienia skóry po 24 godzinach od ekspozycji), stężenie prowitaminy D3 osiąga maksymalne poziomy, a dalsze promieniowanie UV powoduje jedynie wytwarzanie
@KollA: Nie wiem czy jesteś jednym z tych którzy w ogóle nie czytają opracowań naukowych i opierają się jedynie na swoim myśleniu lub wyrywkowych zdaiach wyciętych z kontekstu (plaga w komentarzach na yt). Niektórzy zakładają że skoro ze słońca w 10 minut jestem w stanie wyprodukować 5000 IU to na pewno w 100 minut wyprodukuję 50000 IU. Później takie osoby twierdzą że wszystkie zalecenia żywieniowe jeżeli chodzi o d3 są zaniżone
@DoudouPetit: Bardzo mało prawdopodobne, aby kolejne minuty istotnie mniej wit. D produkowały, ale do sprawdzenia.

Natomiast ekspozycja na słońce tworzy w nas wiele substancji i owe nie aktywne formy też mogą pełnić ważną rolę.
Bardzo mało prawdopodobne, aby kolejne minuty istotnie mniej wit. D produkowały, ale do sprawdzenia.


@KollA: :) To jest udowodnione. Sorry ale zmuszony jestem cie zignorować. Widać że nie czytasz opracowań naukowych. Masz przekonanie o swojej wyjątkowości, a takich staram się unikać.

owe nie aktywne formy też mogą pełnić ważną rolę.


Nie pełnią żadnej, co zostało udowodnione. Natomiast twoje dowodzenie to irracjonalne myślenie.