Aktywne Wpisy

Castellano +886
Odcinek Breaking Bad „Ozymandias” uznawany jest za najlepszy odcinek w historii telewizji i wciąż jako jedyny ma ocenę 10/10 na IMDB.
Słowo "Ozymandias" jest znane z wiersza Percy'ego Shelleya opublikowanego w 1818 roku, w którym wizerunek posągu Ozymandiasza opisuje nieunikniony upadek wszystkich przywódców i imperiów, niezależnie od tego, jak potężni byli w swoich czasach. W serialu widzimy Waltera White'a upadającego na piasek, jak to miało miejsce w przypadku słynnego posągu. W 2013
Słowo "Ozymandias" jest znane z wiersza Percy'ego Shelleya opublikowanego w 1818 roku, w którym wizerunek posągu Ozymandiasza opisuje nieunikniony upadek wszystkich przywódców i imperiów, niezależnie od tego, jak potężni byli w swoich czasach. W serialu widzimy Waltera White'a upadającego na piasek, jak to miało miejsce w przypadku słynnego posągu. W 2013

nutsheell +15
murki, oficjalnie, oscamowaliście mnie
brzydka baba here, nie będę ukrywać, kolejną dobę z rzędu od niedzieli mam limit lajków, nie daję w prawo praktycznie tylko wtedy gdy nie spełniam oczekiwań wymienionych w opisie, np. tylko na stały układ, fwb, nie marnujmy swojego czasu, albo jakimś kompletnym Czadom dynamiczniakom, bo wiadomo, że to nie mój target
tak więc na 300 lajków przez 3 dni mam zaledwie 11 par
pisaliście przecież, że każda kobieta
brzydka baba here, nie będę ukrywać, kolejną dobę z rzędu od niedzieli mam limit lajków, nie daję w prawo praktycznie tylko wtedy gdy nie spełniam oczekiwań wymienionych w opisie, np. tylko na stały układ, fwb, nie marnujmy swojego czasu, albo jakimś kompletnym Czadom dynamiczniakom, bo wiadomo, że to nie mój target
tak więc na 300 lajków przez 3 dni mam zaledwie 11 par
pisaliście przecież, że każda kobieta

Zaczełem troche czytać o embedded i RTOS, RISC-V, ARM i nawet ciekawe się to wydaje.
1. Trudno się dostać na juniora do embedded?
2. Lepiej uczyć się C czy lepiej Rust?
3. Co bardziej pracodawcy wymagają ARM czy RISC-V?
4. Godne książki polecenia w tym temacie?
1) Według mnie nie tak trudno, bo na juniora mało płacą zazwyczaj i konkurencja mniejsza niż weby. Co jest ogólnie dziwne bo w embedded trzeba mieć szerszy zakres wiedzy ( ͡° ͜ʖ ͡°) Choć podkreślam, że to takie moje przypuszczania, bo od dawna nie śledzę rynku juniorskiego, natomiast mam wrażenie, że jeszcze parę lat temu było trudniej.
2) C, C++ oraz DODATKOWO Rust i w sumie
1. Tak
2. C
3. Arm - łatwiej coś złapać
4. Ja się najwięcej nauczyłem z darmowej dokumentacji STM
@pepepanpatryk: ja mam dość weba jakoś cloud mnie nie interesuje (sysadmin here) bardziej interesuja mnie systemy i co w srodku jest i jak dziala a nie utrzymywanie jakis ulepów.
C++ to jednak trudniejsza sprawa widze bo
@olinek_okraglinek: to ta dokumentacja?
https://www.st.com/en/development-tools/stm32-programmers/documentation.html
@pepepanpatryk: wole nauczyć się raz czegoś niż co rok uczyc sie nowego frameworku webowego...
Ja też parę lat temu jeszcze pracowałem w webach :) Później przeskoczyłem na C++ i teraz embedded. Pomogły własne projekty
2. Głównie C, C++ warto poznać pod kątem wątków i paru popularnych ficzerów, w Nokii naparzają intensywnie wszystko co mogą w C++ i to całkiem nowym. Rust dopiero wchodzi, więc warto liznąć, ale dalej
Co do książek to najlepsza na początek to
istne złoto bardzo ją polecam.
Z języków to tak. MCU -> C, linux -> C++.
1. Nie, dodatkowo konkurencja jest dużo mniejsza
2. C
3. ARM plus zależy od branży, na przykład w automotive popularne są takie twory jak RH850 czy Tricore
4. Może nie książka, ale fajny blog: https://interrupt.memfault.com/blog/