@Miguelos nie są nauczeni że wszystko musi być słodkie tylko w Polsce sprzedaje się masa przetworzonego taniego jedzenia z toną cukru. Jedzenie lepszej jakości jest po prostu drogie. Ten temat już nie raz był poruszany, przy takich cenach w sklepach ludzie nie zmienią nawyków bo jest za drogie.
@Miguelos to głównie starsze pokolenie, które nie miało tyłu słodyczy za młodu, teraz nadrabiają. Młodsze pokolenia mało słodkiego jedzą, przed trzydziestką to nawet bardzo mało. Aczkolwiek ja bym powiedział że to tłuszcz palmowy w tych pseudociastkach, których jest pełno na sklepowych półkach, robi największą szkodę. Można sobie spektakularnie zapchać tym gównem żyły i tętnice. I znam wielu miłośników ciastek którzy skończyli ze zwężonym światłem tętnic, puchnącymi nogami i kilkoma udarami czy
@Miguelos nie że mega słodkie bo Cadbury w UK było dla mnie zbyt słodkie w porównaniu z polskimi . Po prostu u nas się je na potęgę. U mnie jak idzie Wielkanoc to babcia zrobi 3 ciasta, mimo, że co roku zawsze połowa jest niezjedzona i kroi niewiadomo jak wielkie kawałki bo trzeba zjeść i potem jeszcze zapakować do domu żeby każdy na drugi dzień sobie dokończył. A tłumaczy to tym,
@Borealny: paradoks jest taki, że sam cukier jest szkodliwy, tłuszcz palmowy jest szkodliwy, ale jak jesz te oba składniki razem to to jest szkodliwe dla zdrowia x10, magia łączenia produktów.
@czykoniemnieslysza etykieta to podstawa ( ͡º͜ʖ͡º) Ale jest mnóstwo rzeczy z zerowym cukrem a przy okazji bez słodzików. Do słodzenia używam stevii ale w proszku z liści. Od dwóch lat ketovore. Mięso wszelkie, jajka, sery, ryby itp.Większość dni zero ale czasem wjedzie coś lekko zawęglonego typu pomidor lub smietana ale nigdy więcej niż 15g tygodniowo.
@TakiSeLogin problemem też na pewno jest świadomość tego że cukier jest wszędzie i wybierasz mniejsze zło. Mam znajomą na wiecznej diecie, któregoś razu patrzę co je na śniadanie i szok, wszystko się zgadzało co mówiła, że je jogurty i owoce. Tylko zapomniała wspomnieć że ten jogurt to najtańszy 500g z owocami czyli z cukrem, a te owoce to dojrzałe banany które są po prostu cukrem. To samo jest z sokami, nie
źródło: temp_file.png5567751681467336184
Pobierzźródło: e1069e85f0ab6c9871b7b839baa1a8ed
PobierzJedzenie lepszej jakości jest po prostu drogie.
Ten temat już nie raz był poruszany, przy takich cenach w sklepach ludzie nie zmienią nawyków bo jest za drogie.
Albo batonik reeses na dwa gryzy ktory chyba ma z 40gramow cukru XD
Mam znajomą na wiecznej diecie, któregoś razu patrzę co je na śniadanie i szok, wszystko się zgadzało co mówiła, że je jogurty i owoce. Tylko zapomniała wspomnieć że ten jogurt to najtańszy 500g z owocami czyli z cukrem, a te owoce to dojrzałe banany które są po prostu cukrem.
To samo jest z sokami, nie