Aktywne Wpisy
wirus133 +6
Cześć Mirki.
Mam problem z instalacja elektryczną w przedpokoju. Tzn dzisiaj rano włączam światło i żarówki g10 230v świeciły na połowie mocy. Po jakimś czasie wywaliło korki i światło zgasło. Z bólem serca dobrałem się do puszki pod gładzią gipsowa żeby zobaczyć czy coś się nie spaliło. Wszystko organoleptycznie jest ok. Wezwałem pogotowie energetyczne. Przyjechał pan mocno na kacu, ręce mu się trzęsły jak by wychodził z tygodniowego cugu. Koleś sprawdzał, mierzył
Mam problem z instalacja elektryczną w przedpokoju. Tzn dzisiaj rano włączam światło i żarówki g10 230v świeciły na połowie mocy. Po jakimś czasie wywaliło korki i światło zgasło. Z bólem serca dobrałem się do puszki pod gładzią gipsowa żeby zobaczyć czy coś się nie spaliło. Wszystko organoleptycznie jest ok. Wezwałem pogotowie energetyczne. Przyjechał pan mocno na kacu, ręce mu się trzęsły jak by wychodził z tygodniowego cugu. Koleś sprawdzał, mierzył
Wanzey +32
Napisałem se do magicala dla beki i mu tam walę jakieś ciepłe słówka w stylu no nie przejmuj się dana, dasz radę, musisz dla nas ( ͡° ᴥ ͡°) A chłop mówi że da radę i że strima nie będzie bo trochę za dużo wypił i nie daje sobie rady z tym i z innymi używkami. Chłop jest mocno zniszczony mimo że na chwilę obecną to jakby on wygrywa
Henryk Niewiadomski, ps. "Dziad", Urodził się w 1948 r., na warszawskiej Pradze. Na początku lat 90. stworzył groźny gang, którym kierował ze swoim bratem Wieśkiem, ps. "Wariat". Był przywódcą gangu ząbkowskiego, powszechnie mylnie określany szefem gangu wołomińskiego. W połowie lat 90. XX w. prowadził m.in. kantor wymiany walut i lombard. Następnie zajął się handlem nielegalnym spirytusem.
Na początku lat 90. Tadeusz Maćkowiak, biznesmen z branży szkła zespolonego, wtedy jeden z najbogatszych Polaków, postanowił stworzyć pole golfowe. W tym celu kupił 20-hektarową działkę, na której miało ono powstać, a w pobliżu drugą mniejszą działkę, na której wybudował ogromną willę. Najprawdopodobniej miała ona być zapleczem do pola golfowego, pełniłaby funkcję pokojów gościnnych dla graczy.
Niewiadomski przed procesem i więzieniem, w którym przebywał od 1999 r., przejął tę willę za długi. Tadeusz Maćkowiak nie był w stanie spłacić pożyczki wziętej od "Dziada", którą kiedyś wziął. Dogadali się jednak i u notariusza przepisali własność nieruchomości na Henryka. On sam nie chciał się tam przeprowadzić, a jedynie sprzedać ją z zyskiem. Piękna willa służyła raczej za miejsce spotkań, a według miejscowych odbywały się tu liczne imprezy. Przez krótki czas wynajmował ją pewien Rosjanin, gdy przestał płacić czynsz, został eksmitowany.
1200 m kw. powierzchni, dach z zielonej blachy miedzianej, wewnątrz kilkanaście salonów, i sypialni. O tym, jak luksusowym willa miała być miejscem, świadczy m.in. wielki kominek znajdujący się w jednym z pierwszych pokojów, a także dwie werandy. Na terenie nieruchomości znajduje się także fontanna, która obecnie jest już w fatalnym stanie. Wszystko obecnie jest mocno zarośnięte i rozszabrowane.
Willa "Dziada" jest dziś w totalnej w ruinie, ponieważ od lat nikt poza złomiarzami nie zainteresował się tym budynkiem. Wyprute są kable ze ścian, jest tam pełno śmieci, a na ścianach znajduje się sporo brzydkiego graffiti. Katastrofalny stan budynku pogorszył jeszcze bardziej pożar, który wybuchł w sierpniu 2022 r. Spłonął charakterystyczny zielony dach pokryty blachą, a co się nie spaliło, to rozebrali strażacy. Cała willa, chociaż jest już zrujnowana, to wciąż nosi ślady dawnej świetności.
Link do znaleziska tradycyjnie znajduje się Tutaj
Zainteresowanych moimi znaleziskami wołam w komentarzach.
Zapraszam do obserwowania mojego tagu #szaryburekfoto pod którym wrzucam zdjęcia z miejsc opuszczonych.
Mój blog / Fanpage / Instagram / Patronite
#fotografia #opuszczone #polska #ciekawostki #historia #podrozujzwykopem
Treść została ukryta...
Treść została ukryta...
Treść została ukryta...
Treść została ukryta...
Treść została ukryta...
Treść została ukryta...
Treść została ukryta...
Treść została ukryta...
Treść została ukryta...
Treść została ukryta...