Wpis z mikrobloga

Pytanie może głupie, ale je zadam... jak nosić #bron przy koszuli wkasanej w spodnie gdy nie zakładam marynarki?

Zmieniam delikatnie garderobę, materiałowe spodnie zamiast bojówek czy jeansów, koszula zamiast większego t-shirta, pantofle pod kolor paska... itp... i tutaj pojawia się problem, co z pistoletem :) Jako że jak założę marynarkę to spoko, nie widać, ale marynarkę czasem trzeba zdjąć a w lato zostawić w domu. Jest tutaj jakieś sensowne rozwiązanie?

Dopuszczam możliwość zakupu mniejszego egzemplarza. Obecnie mam SW99, który do skrytego noszenia może idealny nie jest ale nigdy nie było problemu z ukryciem go.

ps. mam nadzieje że to pytanie nie wywoła dyskusji na temat nosić czy nie nosić albo że w PL jest bezpiecznie i nosić nie trzeba...

#strzelectwo #bronpalna
  • 22
@wiesiu2:

Broń palną (...) nosi się w sposób jak najmniej widoczny, w kaburze przylegającej do ciała.

Nie jestem prawnikiem ale na moje to z uwagi na brak okrycia wierzchniego broń w kaburze wewnętrznej mimo, że częściowo widoczna, powinna spełniać zapisy ustawy. Z tym, że:
1. Policja mimo wszystko może się przyczepić
2. Jeżeli nosisz broń do obrony to jednak lepiej, żeby potencjalny agresor jej nie widział
3. Ludzie mogą dziwnie
3. Ludzie mogą dziwnie reagować (chociaż z osobistych obserwacji wynika, że ludzie nie zauważają broni/nie zwracają uwagi nawet jak jest widoczna na wierzchu)

@draen:
Z mojego doświadczenia im bardziej broń widoczna tym bardziej broniarz niewidoczny. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Nigdy sąsiedzi mnie tak bardzo nie zauważają, jak wtedy, kiedy wyciągam karabinek z bagażnika. ( ͡° ͜ʖ ͡°)