Wpis z mikrobloga

#komputery #pc #pcmasterrace #komputer

Parę dni temu zakupiłem procesor Ryzen 5700x jako upgrade, został on zainstalowany przez serwis na płycie Msi B450 Gaming plus max, pod chłodzeniem Fortis 3. Piszę dlatego, bo po instalacji zacząłem zwyczajowo obserwować temperatury i te wydają się być niepokojące. W Idle cpu waha sie kolo 50-60 stopni, natomiast odpalenie czegokolwiek co wymusza większą prace procesora, nie musi to być nic żyłującego, daje skok do 80-88stopni (producent sugeruje 90 stopni jako max). Stąd moje pytanie, czy to chłodzenie już nie wyrabia, czy coś jest nie tak z montażem? Chłodzenie cpu chodzi na maksymalnych 1400rpm i rozpędza się do nich już po starcie komputera, w porównaniu do poprzedniego cpu, wiatrak wieży stał się dość głośny. Patrząc na testy i opinie, pojawiały się głosy o problemach podobnych do moich, ale też nie brakowało testów gdzie cpu był określany jako chłodny i w stresie osiągał koło 65-70 stopni na niezbyt wydajnych chłodzeniach. Dodam jeszcze, ze inne podzespoły nadal pracują w swoich normach temperatur, jedynym problemem cieplnym jest nowy cpu.
  • 30
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Grimsch: skoro zaplaciles to idz do nich, co za stekanie skoro sam nie chcesz rozkrecic. zobacz na youtubie jak sie to zaklada bo twoj opis tez mi nie do konca pasuje, jakie klamry, nie zakladasz uchwytow do ktorych przykrecasz chlodzneie?
  • Odpowiedz
@Grimsch: Mam 5800x na B450 i miałem podobne akcje. Po prostu zrób undervolting, temp powinny spaść o 20 stopi i być może zyskasz stracisz 5%~ mocy. Ja na początku miałem w grach 92 stopnie xD Po undervolcie spadły do 70-80~ pod obciazeniem. I zużycie prądu spadło chyba z 30W
  • Odpowiedz
@bonus: hmm w sumie, nowe procki z serii 7000X AMD tez sa dosyc gorace (chyba nawet dzialaja do 95 stopni bez throttlowania, tak zostaly zaprojektowane), dopiero wersje bez X trzymaja sie nizszych temperatur w domyslnych ustawieniach.
  • Odpowiedz
  • 0
@bonus: w sumie myślałem o undervoltingu, bo patrzyłem na krzywe wentylatorów to i tak są dość agresywnie ustawione, ale i tak zobaczę z tym serwisem dzisiaj
  • Odpowiedz
@Grimsch: Undervolting zajmuje 3min w biosie. No dobra z 15min zeby znalezc idealne ustawienie. :P Ale w Cinebenchu mam 15k~ a temperaturki ładnie smigaja. Radiator na CPU cichutko darkrock pro2
  • Odpowiedz
  • 0
@bonus: no tutaj poki co dramat, w peaku bylo juz 91 stopni, musze zdjac te chlodzenie, a wlasciwie poki co, serwis bedzie musial, zapytam o uV, jak nie potrafia to sam zrobie, ktos mi polecal zjechac tak -150mV w biosie w dla Vcore
  • Odpowiedz