Wpis z mikrobloga

@KimUnYest: Mnie najbardziej #!$%@?ło ostatnio że ta "podróba" pringlesów o nazwie chyba chipsletten czy jakoś tak wychodzi znacznie drożej niż oryginał w przeliczeniu na kilogram XD A jeszcze z 2-3 lata temu było na odwrót
  • Odpowiedz
@KimUnYest tak powoli zbliżają się czeskie ceny. Bohemia już ma od dawna takie ceny, a
że odechciało mi się chipsów ;) Smaczne czeskie chipsy, ale prawie 50kc to już moc. Nawet najdroższe dotychczas lays są tańsze.
  • Odpowiedz
@KimUnYest: ziemniaki, ale pokrojone i usmażone w oleju słonecznikowym lub rzepakowym, który przecież jest nieporównywalnie droższy niż rok temu, a którego w chipsach jest całkiem sporo. Są jeszcze maszyny, pracownicy, opakowanie, marketing i logistyka. Nie to, żebym bronił producentów, ale to co napisałeś to bardzo duże uproszczenie.
  • Odpowiedz
@randomactsofkindness: W koszcie całej paczki to nie wiem, ale w samych chipsach jest więcej oleju, niż mogłoby się wydawać - przyjmuje się, że od 33% do 40%. Zakładając cenę oleju na poziomie 8 zł / litr, to w chipsach o masie netto 170 g (przeciętna paczka marki własnej lidla czy biedry) olej może kosztować 54 grosze. Paczka chipsów zawsze była dużo droższa, niż 3 surowe ziemniaki, a jej cena urosła proporcjonalnie
  • Odpowiedz
Widzę, że masz dwie lewe rączki

@strfkr: o znalazł się pan pt. "jak za drogie to zrób sobie sam". Zaraz będziemy wszyscy młyny stawiać i piece do wypieku chleba xD

Jak już jesteś to daj od razu przepis na bezołowiową 95, bo zaraz po wyborach będzie po 12 zł /l ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Wiedziałem że zaraz będą komentarze w stylu dałeś się #!$%@? wydymac itp. I czuć w tych komentarzach jakąś taką próbę wywyższenia się że oni są jacyś zaradniejsi, sprytniejsi.

Imo takie komenty piszą najczęściej ludzie którzy regularnie dają się dymać na stawce za godzinę w swoich januszexach
  • Odpowiedz
każde chipsy to jednakowe gówno, oprócz tych "z pieca" o obniżonej zawartości tłuszczu

@nocny-mirek: to tez jest gówno bo dalej ma tłuszcz rafinowany przetworzony termicznie. co prawda 2x mniej ale dalej ma go sporo + akrylamid. Chipsy z założenia są niezdrowe. Poza tym do pieczenia Ovenów nie uzywa się plasterkó ziemniaka tylko "płatki ziemniaczane" uformowane, czyli de facto odpadki ziemniora przetworzone...
Jak chcesz bez syfu to tylko chrupki kukurydziane bezsmakowe choc
  • Odpowiedz
  • 0
@niegwynebleid o to ciekawe, nie zwróciłem uwagi. W każdym razie w kilku sklepach, w których sprawdzałem, cena za gram wychodziła co najmniej porównywalnie, a czasem taniej niż analogiczna paczka innych "wiodących marek". Jeżeli dobrze pamiętam, to sprawdzałem przy gramaturze tuby 160g, czyli większej od standardowej paki, która wtedy była 130-135g.
Biorąc pod uwagę, że są zajebiste - żyjemy w najlepszych czasach dla Pringlesów, odkąd pamiętam były co najmniej połowę droższe.
  • Odpowiedz
  • 0
@demagog jak patrzę np. na cole to widzę że sporo ludzi przestało kupować i potem leżą na magazynach, gdzie kończy się data ważności i są sprzedawane na promce po normalnej cenie.
@KimUnYest chore, ostatnio kupowałem na domówkę i 3 paki wyszły tyle ile pół litra (wódka też droga). Czas znaleźć jakieś inny zamiennik na przekąskę
  • Odpowiedz