Wpis z mikrobloga

#mikrokontrolery #arduino

Potrzebuję małego programowalnego modułu WiFi do przekazywania jakichśtam danych na odległość. Patrzę cenę ZigBee - za drogo. Arduino i WiFi shield - za drogo. Przecież nie dam 300 zł za takie g---o. To mówię zbuduję sobie sam. No fajnie, ATMega z wifi ~10 zł. Ale jak później zacząłem myśleć o trawieniu płytki, problemach z anteną, implementowaniu stosu TCP/IP (chociaż tutaj nie wiem jak sytuacja dokładnie wygląda) itp. Itd. To jednak mi się odechciało i trochę zacząłem rozumieć te ceny. XD Bo żeby chociaż były wersje DIP tych układów do wsadzenia w podstawkę, ale nie... Może mireczki znają jakąś tanią alternatywę? :D
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@robekk1978: MR3020 będzie pracował jako... router. :D swoją drogą nawet nie wiedziałem że ma GPIO. :) Mają to być elementy 'inteligentnego domu' czyli ich wielkość nie może być większa niż np puszka od włacznika światła. :(
  • Odpowiedz
@bartoneczek: każdy router z diodkami i przyciskami jak myślisz je obsługuje ? :) ma gpio które jako moduł kernela możesz odłączyć i użyć do swoich celów. Dobry przykład to SD-MOD....
  • Odpowiedz