Wpis z mikrobloga

Ręce mi już opadają i nie wiem co robić. A problem jest mianowicie taki:
Mamy Need For Speed Most Wanted (ten lepszy) i #!$%@?ące mikroprzycięcia.
Nie ma znaczenia czy Vanilla czy Redux, tak samo rozdzielczość 1080p czy 4k. Klatki zblokowane na 60, na każdy możliwowy sposób, ustawianie zegarów gpu na sztywno, a i tak odczuwalne jest rwanie obrazu/przycięcia. Denerwuje to niemiłosiernie. Tak samo nie ważny jest OS bo czy to Win10 czy 11 to efekt ten sam, nawet w ostatnim czasie format robiłem, ale też lipa.
Wina kompa to to nie jest bo i5 10400f, 16 gb ram i GTX 1660 Super to overkill dla tej gry.
Może jest coś o czym ja nie wiem i da się to w prosty sposób rozwiązać?
Dodam tyle, że w Carbonie w zasadzie występuje podobny problem.
#gry #komputery #pcmasterrace
  • 14
  • Odpowiedz
@robeeert-zakolnica: sprawdź dysk i zasilacz.
Zasilacz może tracić moc, co powoduje ogólnie problemy z systemem i skutkuje właśnie jakby zawieszaniem się na ułamki sekund w grach

Dysk znowu ma ten sam objaw jak umiera, bad sectory, żywotność, stan i czy kable są dobrze podpięte, nie ma luzów?

Jak inne gry? CS, GTA? Cokolwiek niż NFS
  • Odpowiedz
@MePix: Do dysków nie mam zastrzeżeń, grę instalowałem na obu M.2 jak i SATA. Kable tak samo, co się dało to podpięte poprawnie, jakiś czas temu robiłem serwis i mogę spokojnie to wykluczyć. Co do innych gier to działają bez zarzutu, nawet o ironio GTA 4, co prawda z dxvk, ale działa bez problemu.
  • Odpowiedz
@robeeert-zakolnica: Skoro odpada hardware z twojej analizy to zostaje software
Nie zrobisz nic więcej jak aktualizacja sterowników

Ale polecałbym odpalić syntetyka Aida64 i machnąć test wszystkiego na jakieś 30minut
Nie osobno, bo osobno to się testuje OC
  • Odpowiedz
@robeeert-zakolnica: Ja też mam takie mikrościnki które nawet się charakteryzują tym że jak mam wykres użycia karty graficznej (GTX 1060) to w momencie zacinki spada jej użycie, i to dzieje się w każdej grze. Nie mam pojęcia co jest tego powodem. xD
  • Odpowiedz
@robeeert-zakolnica: To nie jest problem z twoim sprzętem, tylko tak to już MW 2005 działa na nowszych systemach. Na githubie jest ThirteenAG's Fix, który trochę poprawia ten upierdliwy frameskipping.

SimRate variable (controls refresh rate of the gameplay engine) set to a value of -1 (default value) in <path-to-game>\scripts\NFSMostWanted.WidescreenFix.ini enables this fix. Allows the game to reach higher performance in the menus and during races.[12]
  • Odpowiedz