Ile czasu stygną opony? Chce dopompować opony na stacji, a słyszałem że należy to robić na zimnych. To ile ma stać samochód przed pompowaniem? Czy jeśli chce mieć 2,2 to na stacji należy ustawić dokładnie tyle czy więcej? Wulkanizator mi mówił, że te kompresory na stacji słabo pompują i mam dawać 2,4 jak chce mieć naprawdę 2,2. #motoryzacja #opony
@Patryk4: minimum jakie trzeba odczekać to 7 minut w temperaturze otoczenia nieprzekraczajacej 24,7*C. Powyżej tej temperatury jest zakaz pompowania, bo zawarty kauczuk w oponie ulega degradacji.
Mirek, nie słuchaj takich porad, bo ktoś scieme wali. Co do tego ile pompować, jak otworzysz drzwi kierowcy to na slupku mozesz odczytać ile powinieneś napompować i tyle ustawilbym na stacji, bez strachu :D pozdrooo!
@Patryk4 gość z rozgrzewaniem ma rację, ale pytanie jak daleko będziesz jechał do tego kompresora ;) w praktyce te manometry na stacji są tak zużyte, że nie masz co się przejmować. Kup sobie taki analogowy ze wskazowką w markecie jak chcesz dokładnie pilnować raz w miesiącu.
@Patryk4: teoretycznie ~0.1 bara na każde 10 stopni. Ale teraz nie ma takich temperatur. Jak opona nie jest wyraźnie gorąca to nie ma takiego znaczenia
Czy jeśli chce mieć 2,2 to na stacji należy ustawić dokładnie tyle czy więcej? Wulkanizator mi mówił, że te kompresory na stacji słabo pompują i mam dawać 2,4 jak chce mieć naprawdę 2,2.
#motoryzacja #opony
Mirek, nie słuchaj takich porad, bo ktoś scieme wali. Co do tego ile pompować, jak otworzysz drzwi kierowcy to na slupku mozesz odczytać ile powinieneś napompować i tyle ustawilbym na stacji, bez strachu :D pozdrooo!
@Patryk4: XDDDDDDDDDDDDDDD