Wpis z mikrobloga

Apel do europosłów przed głosowaniem w sprawie AI Act: zagłosujcie za ochroną ludzi i ich praw
Zbliża się głosowanie plenarne w sprawie Aktu o sztucznej inteligencji (AI Act).
Koalicja European Digital Rights (EDRi), do której należy Panoptykon, opublikowała list otwarty w tej sprawie.
---
Czego się domagamy?
1. Przede wszystkim zakazu stosowania systemów opartych na AI, które niosą nadmierne ryzyko dla praw podstawowych.

Czyli zakazu:
- systemów biometrycznej identyfikacji osób w przestrzeni publicznej w czasie rzeczywistym przez podmioty prywatne i publiczne – bez wyjątków;
- systemów predykcji kryminalnej i profilowania ludzi przez organy ścigania;
- wykorzystania AI w kontekście migracji, np. do profilowania ludzi w celu ograniczania ich prawa do migracji.

2. Konieczności przejrzystości i odpowiedzialności w stosowaniu AI:

3. Przyznania osobom, które będą poddane działaniu systemów wykorzystujących AI, prawa do informacji o tym, że są poddane działaniu systemu. Oraz zapewnienia możliwości wniesienia skutecznej skargi.
---
Walcz o wolność i prywatność
Wspieraj Fundację Panoptykon

#sztucznainteligencja #prawo #neuropa #4konserwy #ciekawostki #informatyka
panoptykon - Apel do europosłów przed głosowaniem w sprawie AI Act: zagłosujcie za oc...

źródło: Facebook_wykop 1200x1200(76)

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
@panoptykon: uczciwy człowiek to nie ma nic do ukrycia, ja zawsze policję wpuszczam do domu i pozwalam robić co tylko chcą, i patrzeć wszędzie, bo jestem transparentnym człowiekiem i w zgodzie z prawem żyje i do tego samego wzywam i polecam taki styl życia
z fartem
  • Odpowiedz
czyli nie mogę legalnie rozpoznać swojej mordy rozpoznać we własnym domu?

@sexlord: jeśli mieszkasz w domu publicznym, to nie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

- systemów biometrycznej identyfikacji osób w przestrzeni publicznej w czasie rzeczywistym przez podmioty prywatne i publiczne – bez wyjątków;
  • Odpowiedz
  • 1
@apee @FLAC
Dzięki za wsparcie! ()
Prawdopodobnie pod koniec maja będzie głosowanie plenarne nad AI Act, czyli Aktem o sztucznej inteligencji. To wtedy będziemy próbowali dotrzeć do polskich europosłów, aby poparli nasze postulaty. Stay tuned!
  • Odpowiedz