Wpis z mikrobloga

@smallboobslover:
Gdańsk, od 7 lat wynajmuję piętro domu podzielonego na 3 mieszkania, nasza część na oko 80-90 metrów, dwa duże pokoje, salon z aneksem i kawałek podwórka. Umowa ze starszą właścicielką była na gębę, na początku płaciłem 1900 zł z prądem, ogrzewaniem i wodą w cenie (brak podliczników więc nie było jak uczciwie dzielić rachunków to był taki "ryczałt"), na przestrzeni lat cena szła w górę do 2600 zł głównie
  • Odpowiedz
@SOLDIER_OF_FROGTAN: 9k netto w Warszawie to byla dobra(ale nie bardzo dobra) pensja ale 10 lat temu. To jest 13k brutto i tyle 10 lat temu placil np Citi na grejdzie C12. C12 to taki poziom menago w Citi dumnie nazywany AVP.
Teraz stawki szczegolnie w IT sa duzo wyzsze. Pracuje w IT od 2005r i mam troche, rozeznania.
Obecnie niczym szczegolnym w IT jest stawka 2k netto MD na b2b
  • Odpowiedz
@SOLDIER_OF_FROGTAN: no w uslugach wiadomo slabo i serio sam sie zastanawiam gdzie mieszkaja i jak zyje te wszystkie panie pracujace w Zabkach, ale raczej jest to dosc nielatwe zycie.
natomiast w wielu branzach w Wawie mozna fajnie zarobic, np w takim digital marketingu, w big pharma czy w consultingu tez jest calkiem przyjemnie
  • Odpowiedz
@borjaki: To nie tylko żabki. Pomiędzy żabką, a wysokopłatnym IT jest morze innych ludzi i branż dla których np. taka pensja 9 tys. to albo sufit, albo nieosiągalne marzenie. I nie są to ludzie którzy obijają się, są głupi czy zupełnie do niczego. I dlatego w-----a mnie takie myślenie i patrzenie tylko na czubek własnego nosa jak na wykopie.
Generalnie jesteśmy cały czas biednym narodem, który właśnie jest dobijany inflacją.
  • Odpowiedz
@borjaki: popatrzyłem z ciekawości na e-commerce, Warszawa, na pracuj.pl i w tej branży przeważa 10-12k netto na b2b za wysokie stanowiska, gdzie mają spore wymagania. W poprzednim roku wysyłałem CV na pracuj, to na porównaniu kandydatów przeważnie ludzie mieli lepsze wyształcenie ode mnie, większy staż pracy, a moje wymagania finansowe były zawsze w top 20%, co mnie dziwiło mocno.
  • Odpowiedz