Wpis z mikrobloga

@Energydrink:
Ja tam w ogóle się zastanawiam jak samotni ludzie w wieku 30+ (wiadomo, studenciaki to inny temat - akademiki, stancje, pokoje, mama pomoże) żyją w tym kraju za okolice średniej krajowej. Wynajem/kredyt za maleńką grzędę w kurniku 2500 zł, czynsz + rachunki 1000 zł i ze średniej zostaje 1500 zł aby zjeść, ubrać się i dojechać do roboty a od najniższej to by nawet na mieszkanie nie starczyło.

Jeszcze na
@smk666: nie żyją. Po prostu. A jak większość megalomanow tagu by napisała i streszcze ich w jednym zdaniu, proszę:

Nie radzisz sobie bo nic nie umisz, NIC NIE POTRAFISZ dziadujesz bo musisz, jesteś przegrywem. Mieszkasz z mamą. Wstawaj wcześniej by zarobić więcej, to przez twoje lenistwo i nieudacznictwo masz ciężko.

Za dużo się naogladali gościa z kanału sukces.pl który najpierw opychał szkolenia z podrywania kobiet idiotom a potem został sprzedawcą marzeń
po prostu zarabiaj więcej niż średnie lub nie wychodzą z domu

@programista15cm:
No tak, tylko że nawet gdybyś 24/7 siedział w domu to 1500 zł to dziś marne pieniądze na przeżycie a o oszczędnościach czy zabezpieczeniu tyłów można tylko pomarzyć. Z żoną oszczędzamy ostro na zakup domu, naprawdę wydajemy tylko na najpotrzebniejsze rzeczy i wynajem + rachunki. Nigdzie nie wychodzimy, nie kupujemy sobie "prezentów" i choć te 10-12k co miesiąc udaje
po prostu zarabiaj więcej niż średnie lub nie wychodzą z domu

@programista15cm:

No dobra, ale jednak gdzieś ci wszyscy ludzie z zarobkami między najniższą a średnią, stanowiący 2/3 społeczeństwa żyją a jakoś się to nie spina z tym, żeby 2/3 społeczeństwa mieszkało z rodzicami czy odziedziczyło nieruchomość. Dziś wystarczy, że odpadają koszty mieszkaniowe i nawet za najniższą dałoby się przedziadować, za średnią w miarę żyć a dwie średnie to już całkiem
ogólnie to mam wrażenie że cały wykop to warszawa i to sama śmietanka wyższej klasy średniej iks de a ja to taki robak z 9k na Polskie jakos i to na osobę gdy oni kręcą 2X mojej pensji na osobę

@Energydrink: mam takie samo wrażanie. Skoro taki wykop z Warszawy są tak odklejeni od rzeczywistości to co można powiedzieć o politykach. Znam kilku warszawiaków i każdy z nich się chwali ile
@maryjuszpitagoras: ta, ale dla nich brudzenie rączek jest passę, wiesz im się wydaje że kasa wszystko rekompensuje a jedyne co potrafią to klikać w klawiature, nawet oleju nie potrafią samemu wymienić czy opon, a o kladzeniu paneli, tapet czy malowaniu ani nie wspomnę. Xd takie Oskarki ale nie dewelopeskie a fujarskie xD
@Rolss:
Mieszkanie z opłatami + comiesięczne rachunki 4000 zł, 1000 zł na leki, na to zakupy spożywcze dla pary w biedrze, kosmetyki w Rossmanie, ze dwa tankowania auta do pełna bo trzeba co weekend jeździć kawał drogi pomagać starym rodzicom i się uzbiera. Na wakacjach nie byliśmy od kilku lat, w barze byłem ostatnio jakoś w listopadzie jak była impreza integracyjna na koszt firmy, nawet ciuchów czy butów nie kupuję bo
@Energydrink: Częściowo to rozumiem bo skoro ktoś dobrze zarabia to powinien móc zlecać wszystko innym ale jeśli finalnie Twoje dobre miesięczne zarobki musisz oddać za 2 tygodnie pracy jakiegoś tam byle jakiego kafelkarza to nagle się okazuje, że to on tutaj jest na lepszym stanowisku. Hitem był znajomy z dużego miasta, który płakał, że terminy do mechaników teraz na 2 tygodnie to mu mówie podjedz jak bedziesz w okolicy - podjezdża