Wpis z mikrobloga

@LazyInitializationException: buhaha, na razie AI radzi sobie z zadaniami programistycznymi gorzej niż moja 10-letnia córka programuje w scratchu. 60 lat zajęło im aby dojsc do tego poziomu. Za kolejne 60 może dojdą do poziomu zdolnego licealisty.
  • Odpowiedz
@just-dont-panic: Zaglądam do niego od miesiąca. Ani razu nie zdarzyło mi się abym mógł przekleić kod tak po prostu. Kilka razy zdarzyło mu się mnie naprowadzić na rozwiązanie. To tylko żółta kaczka.
  • Odpowiedz
@Innovator: Wiem, też tak miałem. Raz nawet próbował przypisać do zmiennej działanie metody, którą wiedział, że była void, co powodowało błąd kompilacyjny.

No ale za 7 lat może go trochę wzmocnią.
  • Odpowiedz
@LazyInitializationException: nie są w stanie przejść rekrutacji. Są w stanie rozwiązywać jedynie zadania, których rozwiązania były w zbiorze treningowym. Niedawno opublikowano badanie, gdzie zbadano skuteczność GPT-4 w rozwiązywaniu zadań algorytmicznych stworzonych po październiku 2021 roku, czyli nowsze niż najnowsze w zbiorze trenującym i GPT rozwiązało rekordowe 0 zadań.

https://twitter.com/cHHillee/status/1635790330854526981
  • Odpowiedz
nie są w stanie przejść rekrutacji. Są w stanie rozwiązywać jedynie zadania, których rozwiązania były w zbiorze treningowym.

@Krolik: Jeżeli zadania użyte na rekrutacji są w zbiorze treningowym to są w stanie przejść rekrutację. Ale popatrz, to tak jak człowiekiem, jak zapytają cie o coś czego nie wiesz to nie odpowiesz, kto by się spodziewał. Ale zapomniałem, że twoja córka umie rozwiązać w scratchu wszystkie zadania, które GPT-4 ma w
  • Odpowiedz
@LazyInitializationException: Jest duża różnica pomiędzy GPT, a człowiekiem. To AI jest modelem językowym i w zasadzie ma tylko możliwości odtwórcze. Jest w stanie podać odpowiedź, która wg modelu jest najbardziej prawdopodobna, a i tak się myli. Człowiek ma tę przewagę, że ma możliwość myślenia, przetwarzania informacji, rozumienia itd. Jest w stanie wymyślić rozwiązanie problemów nawet wtedy, gdy nie miał styczność z jakimś zagadnieniem, czyli zrobić coś, czego AI w takiej
  • Odpowiedz
@just-dont-panic: zastąpi programistów w pisaniu powtarzalnych boilerplatow. Myśle ze to będzie przełomowa technologia jeśli chodzi o efektywność pracy w wielu zawodach, ale głównie skorzystają na tym specjaliści, którzy wiedza czego chcą.

Z początku wieszczono, ze AI wyrówna poziom pomiędzy słabszymi, a mocniejszymi zawodnikami, ale im więcej sam z niej korzystam, tym bardziej odnoszę wrażenie, ze prędzej ta przepaść pogłębi. Mocni programiści wykorzystają ja do zwiększenia efektywności, słabsi będą tracić czas
  • Odpowiedz
@LazyInitializationException: jeśli dasz człowiekowi ściągę z rozwiązaniami zadań to praktycznie każdy byle głąb przejdzie rekrutację. Więc to żadne osiągnięcie.

Programistów zatrudnia się po to aby pisali nowy kod rozwiązujący nowe problemy a nie rozwiązywali rzeczy które zostały już rozwiązane. W nowych problemach skuteczność tego AI jest równa dokładnie zero. Jeśli masz w kodzie boilerplate zamiast wywoływać biblioteki z gotowcami to zapewne używasz jakiegoś dziadowskiego języka programowania o niedostatecznym poziomie abstrakcji
  • Odpowiedz