Wpis z mikrobloga

#komputery #gry #informatyka
Mam dziwny problem z komputerem i już nie wiem co robić. Kiedy gram w niektóre gry po prostu mi się wyłącza. Przykładowo jak gram w elden ring- wszystko jest w porządku. Ale np. odpalę PUBG(na najniższych ustawieniach) wywala mi kompa. Teraz pobrałem RDR2 i myślałem, że będzie działać jak elden, ale po 15min wywaliło mi kompa. Jeszcze jedyna gra przy której mi wyłączało kompa to... indyk Soulstone Survivors. Problem z PUBG miałem od dawna(chociaż na początku działał w porządku, po paru latach zaczął odwalać), wywalało mi dużo rzadziej, teraz praktycznie zawsze, nawet w menu samym mi się zdarzało.
-Temperatury są okej
-Format systemu robiłem kilka lat temu i nie pomogło za bardzo(pubg dalej wywalał)
-RAM sprawdziłem jakims programem i był okej(mam 16gb)
-Sterowniki zawsze najnowsze
-Dyski też chyba skanowałem kiedyś i były w porządku(dodam ze RDR czy PUBG dawałem na nowego SSD)
Co mogę zrobić? Cyberpunk też mi nie wywalał, nawet jak grałem na wysokich. Ale odpalam rdr2 gdzie mam nawet więcej fps i zgon xD
  • 22
  • Odpowiedz
Problem z PUBG miałem od dawna(chociaż na początku działał w porządku, po paru latach zaczął odwalać),

@DoubleWu:

Format systemu robiłem kilka lat temu i nie pomogło za bardzo(pubg dalej
  • Odpowiedz
  • 0
@dominowiak: Nic, wszystko jest w porządku. Aktualnie grałem prolog w rdr2, zaczęła się strzelanina i poszedł reset. Nic szczególnego się nie stało, fpsy były w porządku, żadnych ścin. Dziwi mnie, że cyber lub elden ring które są nowsze i gorzej działają nigdy mi nie zresetowały kompa
  • Odpowiedz
  • 0
@dominowiak: System mam na SSD. Instalowałem go ~3lata temu. Zrobię format na majówkę, ale już poprzednim razem nie poprawiło i mam podejrzenia, że teraz będzie to samo. Ale no format i tak zrobię
  • Odpowiedz
@DoubleWu:
Miałem podobne objawy przy problemie z zasilaczem. Niektóre gry śmigały bez problemu, a inne resetowały kompa za każdym razem, po dość losowym czasie od odpalenia.

Jak rozumiem komp się restartuje, beż żadnego komunikatu o błędzie/bluescreenie, tak?
Bo wydaje mi się, że przy awarii dysku, ramu czy systemu wyrzucałoby właśnie błąd/bluescreen a nie od razu restartowało.
  • Odpowiedz
m prolog w rdr2, zaczęła się strzelanina i poszedł reset. Nic szczególnego się nie stało, fpsy były w porządku, żadnych ścin. Dziw

@DoubleWu: zobacz czy kabel do zasilacza jest dobrze włożony niekiedy mogą być luzy np :D wiem głupie ale różnie bywa raz takiemu klientowi kabel o wyłącznik z zasilacza się oparł i gdy pocisnął komputer do tyłu to mu się wyłączył :D
  • Odpowiedz
@DoubleWu jest w windowsie cos takiego jak dziennik systemowy. Przewaznie sa tam zapisane zdarzenia, ktore systemowi nie odpowiadaja. Czasami sa tez i zapisane zdarzenia/bledy ktore powoduja reset komoutera.

Ale te problemy ktore opisuja brzmia jak jakis slaby no-namowy zasilacz. Czesto przy grach karty graficzne maja tzw. "spajki" czyli gigantyczny pobor pradu na sekundke. i slabe zasilacze tego nie wytrzymuja. wylaczaja kompa.
  • Odpowiedz
@DoubleWu: Jak kolega wyżej wspomniał, po wywaleniu gry czy tam restarcie sprawdź Podgląd Zdarzeń w Windowsie, tam będziesz miał wypisane błędy. Ja miałem podobny problem, wywalało mi gry i resetował się komputer. U mnie pomogło zresetowanie ustawień Biosu do domyślnych i wymiana dysku SSD na nowy.
  • Odpowiedz
Z tego co widze mam, v7.50 a na stronce producenta to samo.

gtx 1660 6gb, i5-7400 3.0ghz, 16gb ram, zasilacz thermaltake sp-750m

@DoubleWu: No to mamy faktycznie zagwozdkę, bo tak jak wspomniał @kjungst:

Ale te problemy ktore opisuja brzmia jak jakis slaby no-namowy zasilacz. Czesto przy grach karty graficzne maja tzw. "spajki" czyli gigantyczny pobor pradu na sekundke. i slabe zasilacze tego
  • Odpowiedz
@DoubleWu Dla mnie zasilacze zawsze byly wieczne, no ale nie mozna wykluczyc, ze twoj zasilacz sie po prostu zepsuł, w jakis sposob uszkodzil. najprosciej byloby pozyczyc od kogos zasilacz i sprawdzic czy sie dalej bledy pojawiaja. Mozna tez kupic PSU przez internet, jako konsument masz 14 dni na zwrot. Mozna tez wyslac kompa do serwisu z prosba o podpoecie i sprawdzenie.
  • Odpowiedz