Wpis z mikrobloga

@Balladhur: to się bierze z tego że kobiety u władzy to były wydmuszki, realnie rządzili jacyś ministrowie i generałowie którzy podsuwali władczyni 'świetne' pomysły, niekiedy też władczynie wywoływały wojny z zemsty, niemniej jednak jak się porówna liczbę do krwawych władców to mężczyźni też dobrze nie wypadają. Świadczyć to może co najwyżej o tym że obie płcie należą do jednego gatunku homo sapiens.
  • Odpowiedz
@Uuroboros:

to się bierze z tego że kobiety u władzy to były wydmuszki, realnie rządzili jacyś ministrowie i generałowie którzy podsuwali władczyni 'świetne' pomysły,

No nie, nie mogę się zgodzić z tym stwierdzeniem. Na przykład w przypadku cesarzowej Cixi to cesarz był wydmuszką, a Cixi sprawowała władzę zarówno oficjalną jak i faktyczną i żaden doradca jej "nie podskoczył", bo wszystko miało być tak jak ona chce (choć byłoby to absurdalne). Nawiasem
  • Odpowiedz
nie są reprezentacją dla kobiet u władzy w zupełnie innych warunkach (np. takich gdzie nie ma uprzedzeń)

@szybki_zuk: Świat bez uprzedzeń to nierealna utopia. Nawet jeśli jakaś cywilizacja np. Zachód to osiągnie, to inne cywilizacje będą to postrzegać jak objaw słabości. Widać to było podczas wizyty von der Leyen w Chinach i Turcji gdzie była lekceważąco potraktowana przez gospodarzy.
  • Odpowiedz
@wintar:

inne cywilizacje będą to postrzegać jak objaw słabości. Widać to było podczas wizyty von der Leyen w Chinach i Turcji gdzie była lekceważąco potraktowana przez gospodarzy.

No zobacz, a w końcu w tych samych Chinach władzę sprawowała wspomniana przeze mnie cesarzowa Cixi, a w bliższych nam czasach, Jiang Qing jako główny filar bandy czworga też trzęsła całymi Chinami i korzyli się przed nią wszyscy urzędnicy XD Utopii nie ma
  • Odpowiedz
@ZembataSekwoja: W czasach rządów cesarzowej Cixi, zachodnie mocarstwa robiły w Chinach co chciały, a sami Chińczycy uważają ten okres za czas upadku. Banda czworga i Jiang Qing zostali aresztowani miesiąc po śmierci Mao, u władzy trzymał ich tylko jego autorytet. Realia są takie, że dzisiaj w rządzie Chin nie ma żadnej kobiety.
  • Odpowiedz
W czasach rządów cesarzowej Cixi, zachodnie mocarstwa robiły w Chinach co chciały, a sami Chińczycy uważają ten okres za czas upadku

ja też uważam ten okres za czas upadku - gdyby cesarzowa słuchała niektórych doradców, być może nie doszłoby do upadku. Ale nie słuchała. I tu właśnie wracamy do tematu, czy kobiety były "wydmuszkami", czy faktycznie sprawowały władzę.

I mówimy tu o Chinach, tak?

u
  • Odpowiedz
@ZembataSekwoja: Takie jednostkowe przykłady jak Mulan nie zmieniają faktu, że w wielu współczesnych kulturach, jak Chiny czy Rosja, kobiety u władzy są postrzegane jako słabe. Nie bez powodu w internecie popularny był mem z kobietami ministrami obrony NATO i ministrem Rosji przedstawiony na ich tle jako silny macho. Oczywiście ta propaganda nie miała nic wspólnego rzeczywistością, ale potwierdza tezy artykułu, który cytowałem, że kobiety u władzy mogą prowokować inne kraje
wintar - @ZembataSekwoja: Takie jednostkowe przykłady jak Mulan nie zmieniają faktu, ...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
@wintar: ale ja nie zaprzeczam Twojej tezie, mówię tylko, że to jest kwestia osobowości danej kobiety - skoro chcesz podam Ci inny (kolejny przykład) - w żadnym z tych wymienionych przez Ciebie krajów Margaret Tatcher nie była traktowana jako słaby przywódca, umniejszający reprezentowany przez siebie kraj (nawet raczej przeciwnie).

A spotykała się z politykami obydwu i w obydwu odbywała wizyty. W Rosji nazywano ją "grabarzem ZSRR", a Putin wielokrotnie podkreślał,
  • Odpowiedz
Świat bez uprzedzeń to nierealna utopia.

@wintar: Ale co ma piernik do wiatraka? xD Stwierdziłem fakt. A co do uprzedzeń to można je zmniejszać i historia pokazała jak wiele problemów to rozwiązuje. A o wielu uprzedzeniach już nie pamiętamy albo wydają się śmieszne. Tak, powstająkolejne. I z nimi też trzeba walczyć.
Argument na poziomie - nigdy nie będę najedzony, to przestanę jeść xD

Zachód to osiągnie, to inne cywilizacje będą to postrzegać jak
  • Odpowiedz
co do uprzedzeń to można je zmniejszać i historia pokazała jak wiele problemów to rozwiązuje. A o wielu uprzedzeniach już nie pamiętamy albo wydają się śmieszne. Tak, powstająkolejne. I z nimi też trzeba walczyć.

@szybki_zuk: My zmniejszyliśmy te uprzedzenia, ale w wielu krajach występują nadal i nie widać perspektyw na zmianę tej sytuacji.

nigdy nie będę najedzony, to przestanę
  • Odpowiedz
My zmniejszyliśmy te uprzedzenia, ale w wielu krajach występują nadal i nie widać perspektyw na zmianę tej sytuacji.

@wintar: No i? xD
Mamy brać przykład z jakichskrajó 3. świata czy o c--j ci chodzi?

Nie. Dostrzegam że my jesteśmy najedzeni, ale inni
  • Odpowiedz