Wpis z mikrobloga

Przeprowadziłem swoje próby undervoltingu na 7900XTX Taichi, może kogoś to zainteresuje.
Użyłem do tego wewnętrznego benchmarku w Red Dead Redemption 2. Dane z czujników brane z HWInfo.
1440p FSR OFF, wszystko na Ultra, TAA medium i internal resolution 1,75 żeby nie było widać blura powodowanego przez TAA.
Oprócz stockowych ustawień wszystkie testy na power limit +15%

Głównym celem było znalezienie ustawień, przy których zostanie zachowana wydajność w stocku, ale będzie żarło mniej prądu i będzie chłodniej, a co za tym idzie będzie mniejszy pobór energii, a ta karta potrafi żłopać 400W w stocku, więc było z czego schodzić. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

W stocku zegar boostuje się do 2965 MHz, a pamięci do 2487 MHz przy 1150 mV.
Najbliższe wydajnościowo wyniki przy najmniejszym poborze energii udało się uzyskać na ustawieniach:
min. zegar 2400 MHz, max. zegar 2500 MHz, VRAM 2714 MHz przy 1080 mV, co zrzuciło pobór z 406 W do 341 W przy wyraźnie lepszej kulturze pracy.
#pcmasterrace #amd #radeon
Drmscape2 - Przeprowadziłem swoje próby undervoltingu na 7900XTX Taichi, może kogoś t...

źródło: Bez tytułu

Pobierz
  • 2
@Drmscape2: nie wywala ci error karty? ja kiedys takie uv robilem to mi pozniej karte wywalalo w losowych momentach i ciezko przez to bylo dobrac parametry bo moglem grac 2 dni a trzeciego kilka razy wywalilo
@artiom143: zobaczymy po dłuższym graniu. Jak się #!$%@? to dołożę 10 mV, ale biorąc pod uwagę wyniki ludzi w internecie, to w najgorszym razie pełną stabilność uzyskam przy 1100 mV. Jak będzie stabilnie to jeszcze poprawie krzywą wentylatorów żeby było poniżej 90 stopni na hotspocie, ale przy niższych obrotach i będzie ideolo.