Wpis z mikrobloga

Nie wiem czy to starość, drożyzna, nuda czy cos innego, ale ostatnio staram się iśc w strone "robie zamiast kupić". Pizze już robię sam, nawet piecyk kupilem. Troche poczytałem i zabieram sie niedługo za chleb na zakwasie. Bułki zwykłe/burgerowe piekę sam. Zacząłem myśleć teraz o wędlinach (mama miała kiedyś szynkowar i tyle wiem jeśli chodzi o wędliny). Na tagach widziałem kiedyś, że ktoś nawet swój jogurt robił.

Co robicie samodzielnie do jedzenia? Z czego zrezygnowaliście? Zaczałem szukać zdrowszej (niekoniecznie tańszej) alternatywy do tego co jest w markecie.

#zdrowazywnosc #gotowanie #wedlinydomowe
  • 4
@zielony_goblin pizza, ciasta, ogólnie gotowanie ze składników a nie gotowców. No zabieram się za kiełbasę swojska. Jakiś kilogram salami czy wędzonej karkówki wpadnie od teścia po kosztach. Ale to nie ja robię więc się nie liczy. Sam robię też przetwory. Ogórków muszę zrobić w tym roku 3x więcej ;) idzie tego w cholerę ;) sałatki czy mięso gotowane w słoikach znika w mgnieniu oka. Do chleba czy smarowania bułek pasty serowe, serowo
@zielony_goblin: Akurat skończyły się Święta na których w mojej rodzinie królowały mięsa pieczone zamiast wędlin.
Moim zdaniem przyjemniej zjeść plasterek upieczonej karkówki lub boczku niż zapychać się "wędzoną" szynką lub kiełbasą.
Da się kupić dobrej jakości wędliny, ale trzeba wiedzieć gdzie. Nawet te droższe potrafią być słabe.

Ogólnie, polecam Ci kanał Nomart na YT. Gość prezentuje sporo sposobów na przygotowanie fajnych mięs (również z szynkowaru) i bez konieczności posiadania wędzarni.

Pieczywo