Wpis z mikrobloga

Zawsze mnie śmieszą ludzie którzy swoje wymyślone, wyimaginowane, często odklejone teorie, biorą jak pewnik i uważają za prawdę objawioną, jakby to oni mieli rację i tylko oni, w jakim kolwiek temacie. I jeszcze najbardziej lubię jak na koniec przytoczą wyjęte z dupy statystki, na zasadzie "99% ogólnoświatowego społeczeństwa też tak sądzi" XD błagam
#bekazludzi #przemyslenia #zycie #dyskusja
  • 6
  • Odpowiedz
  • 1
@tekserew: jeśli są pewne fakty to spoko. Ale jeśli ktoś twierdzi że np "tak działa świat" to jest to dla mnie śmieszne bo świat jest tak różnorodny i duży, że nie wiadomo jak działa. Ostatnio spotkałem się ze stwierdzeniem, że "99% ludzi na świecie definiuje inne osoby ze względu na to, jaki zawód wykonują". Bzdury
  • Odpowiedz
@viciu03 ja do tego podchodzę inaczej. Trzeba spoglądać na to w skali mikro i makro. Jego świat, tzn. otoczka, środowisko itp. spowodowały, że ma taki pogląd na sprawy i utrzymuje, że tak jest wszędzie, bo nie wyszedł poza swoją strefę komfortu. Wszelkie badania i sondaże nie obnażają przecież 100% prawdy, bo są tworzone na pewnej grupie badawczej, a potem sztucznie uwielokrotniane na podstawie formuł i wzorów. Także prawidłowo, im też nie
  • Odpowiedz
@viciu03: że "99% ludzi na świecie definiuje inne osoby ze względu na to, jaki zawód wykonują".

No, moze 99% to z dupy, ale na pewno jest to wiekszosc. A co do #1 to pewnie: Efekt Dunninga-Krugera
  • Odpowiedz
  • 1
@tekserew: no tak ale przy badaniach jest to logiczne i często jasno komunikowane, że np 9 na 10 osób coś tam poleciło albo uważa w taki sposób. Nie mówią że wszyscy ludzie na świecie brali udział w badaniu. A tacy przemądrzali ludzie często swoją opinię biorą za pewnik i uważają, że 8 miliardów ludzi by się z nimi zgodziło
  • Odpowiedz